NOMENAMENT DEL CONSELL DE MINISTRES

El Govern decideix col·locar Santamaría en el Consell d'Estat

L'exvicepresidenta formarà part del màxim òrgan consultiu durant un període de quatre anys.

L'ex número dos de Rajoy no va comunicar el nou càrrec a Casado, que se'n va assabentar per la premsa

zentauroepp44031197 madrid 28 06 2018 politica la candidata a la presidencia al 180710114257

zentauroepp44031197 madrid 28 06 2018 politica la candidata a la presidencia al 180710114257

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Pilar Santos

L’Executiu de Pedro Sánchez va comunicar aquest dijous els noms dels nous integrants del Consell d’Estat. Entre aquests hi ha el deSoraya Sáenz de Santamaría. L’exvicepresidenta del Govern, que va renunciar al seu escó al Congrés dels Diputats el mes passat, arran de la seva derrota contra Pablo Casado en la recent carrera pel lideratge del PPPablo Casado , entrarà a formar part del màxim òrgan consultiu per un període de quatre anys.

Des que va anunciar la intenció de deixar la política, Sáenz de Santamaría, que manté bones relacions amb diversos membres del Govern socialista (com l’actual vicepresidenta,Carmen Calvo, amb qui va negociar la posada en marxa de l’article 155 de la Constitucióa Catalunya), no havia explicat a què pensava dedicar-se.

El 10 de setembre passat, l’antiga número dos de l’Executiu es va reunir amb Casado a la seu del partit i li va comunicar que no volia formar part del nou PP. El líder dels conservadors li havia ofert entrar a la cúpula i també presidir alguna de les comissions del Congrés, dos llocs que va descartar ocupar. Segons fonts del seu entorn, Saénz de Santamaría tampoc volia treballar per a capgran empresaper evitar les acusacions d’apuntar-se a unaporta giratòria.

"Ja no forma part del partit"

Segons fonts de la direcció, Casado es va assabentar per la premsa del nou càrrec de Santamaría, perquè ni l’Executiu ni la protagonista l’hi van comunicar. Aquestes fonts van assenyalar a EL PERIÓDICO que ni el Govern ni Santamaría tenien obligació d’avançar-l’hi. En el cas de l’exvicepresidenta, perquè "ja no forma part del partit ni està en política", van apuntar. A la nova cúpula es va intentar treure importància a aquest fet i s’espera que l’ex mà dreta de Mariano Rajoy aporti la "seva gran experiència" a l’òrgan consultiu. 

Notícies relacionades

La resta de nous membres del Consell d’Estat, que, com l’antiga número dos de l’Executiu, seran elegits en el Consell de Ministres d’aquest divendres i tindran un sou anual de 74.000 euros, són set: l’expresidenta del Tribunal Constitucional María Emilia Casas; la també exmagistrada de l’alt tribunal Elisa Pérez Vera; l’exministre de Justícia José María Michavila; la filòsofa Amelia Valcárcel; l’expresident del Senat Juan José Laborda; l’exministre d’Educació Juan Antonio Ortega i Díaz Ambrona i l’exsenador Jordi Guillot i Miravet. Aquest és el segon canvi en l’organisme dut a terme per l’Executiu socialista, després del nomenament de la filòsofa Victoria Camps com a consellera en substitució de María Teresa Fernández de la Vega, vicepresidenta del Govern amb José Luis Rodríguez Zapatero, que va passar a presidir el Consell d’Estat i es va convertir en la primera dona a tenir aquest càrrec.

Dues decisions importants

El Consell d’Estat ha d’emetre informes rellevants a curt termini. D’una banda, el Govern li ha encarregat que elabori una proposta de reforma de la Constitució per canviar els aforaments polítics. La intenció de Pedro Sánchez és que es limitin als actes en l’exercici del càrrec públic, que els delictes de corrupció n’estiguin exclosos i que no s’abordi la inviolabilitat del Rei. De l’altra, l’organisme estudiarà la viabilitat de recórrer davant del Constitucional la recent resolució del Parlament que va reprovarl’actuació de Felip VI després delreferèndum sobre la independència de Catalunya de l’1 d’octubre de l’any passat.