NEGOCIACIÓ PRESSUPOSTÀRIA

Torra rebutja la proposta "autonomista" de Sánchez

El president de la Generalitat assegura que "la fase dels estatuts està superada" i exigeix un referèndum

El PDECat demana que la votació sobre l'autogovern inclogui preguntar sobre la independència

snchez-y-torra

snchez-y-torra

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, va donar aquest dissabte un cop de porta a la proposta de Pedro Sánchez per apaivagar el conflicte català amb una votació sobre una millora de l’autogovern que aparti qualsevol aspiració secessionista. I ho va fer reconvertint un dels 'improperis’ que rep per part de la CUP i d’alguns sectors de l’independentisme: un 'no' per "autonomista". 

Des del cim del Puigsacalm (Garrotxa), que va pujar en record dels independentistes empresonats i els 'exiliats’, va tornar a insistir al Govern amb un referèndum pactat sobre la independència de Catalunya. "La fase dels estatuts la tenim superada", va assegurar, i va dir tenir "tota la força" per afrontar qualsevol cim, "fins i tot la de la república catalana". Amb tot, va demanar que persisteixin les mobilitzacions als carrers, especialment durant els judicis per l’1-O.

Uns 55 quilòmetres al sud, al cim del Matagalls (Osona), el president del Parlament, Roger Torrent, donava la mateixa resposta a l’anunci de Sánchez, que el desafiament sobiranista "només es resoldrà amb una consulta d’autodeterminació. 

Molt més afable va ser la rebuda a les files del PDECat. El president del partit, David Bonvehí, no va rebutjar una votació per a un major autogovern, tot i que va voler posar èmfasi que aquesta proposta podria obrir-se per consultar també per la independència. "Estem d’acord que s’exerceixi el dret d’autodeterminació, no descartem que en un referèndum es pugui preguntar si volen més autogovern, però en el moment de votar entenem que també es pugui preguntar de si es vol la independència o no", va etzibar davant dels micròfons de RAC-1.

Pressupostos

Bonvehí va mantenir que els vuit diputats postconvergents al Congrés no recolzaran els comptes de l’Executiu de Pedro Sánchez si tot continua igual, quant a "presos, exiliats i autodeterminació". Una reflexió compartida a les files republicanes. Això sí, el dirigent del PDECat es va apressar a matisar que això no volia dir que deixés "caure" al Govern i que la seva formació aplanés el terreny als que exigeixen eleccions immediates. "En cap cas pactarem amb Cs i PP per fer-lo fora", va insistir. 

Notícies relacionades

L’Executiu va mantenir la fermesa, avalat pel recolzament d’Units Podem. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va assegurar que "no contemplen" la possibilitat de no obtenir els avals necessaris per aprovar els comptes. "Estem treballant en uns pressupostos d’ampli contingut social i fem una crida a la responsabilitat", va asseverar, confiada en les aliances que van portar el president fins a la Moncloa, que va enviar un missatge demanant allunyar el "partidisme" i pensar amb sentit "d’Estat". Es va dirigir directament als independentistes i els va avisar que "hauran de justificar per què no volen recolzar uns pressupostos que el que fan és millorar les condicions sobretot d’aquelles persones que ho han passat pitjor com a conseqüència de la crisi econòmica". 

El secretari d’organització del PSCSalvador Illa, va burxar en la mateixa direcció que la ministra i va demanar al PDECat i ERC que no condicionin el seu vot a "peticions impossibles" de complir per part del Govern, mentre va posar de relleu una millora del finançament per a Catalunya.