MÍTING A LLEIDA

Sánchez veu opcions de victòria per a Iceta: "Es respira un esperit de remuntada"

Els socialistes s'agafen als sondejos per demanar el "vot útil" dels no independentistes

zentauroepp41264484 politica 10 12 2017  miquel iceta  psc en lleida foto ramon 171210142725

zentauroepp41264484 politica 10 12 2017 miquel iceta psc en lleida foto ramon 171210142725

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La segona jornada de Pedro Sánchez en la campanya catalana va servir perquè el líder del PSOE deixés sortir tot el seu optimisme. Després de dos dies de mítings plens –i amb gent que es queda fora per falta d’espai–, a Tarragona, Mataró i Lleida, Sánchez creu que Miquel Iceta té opcions de convertir-se en president de la Generalitat després del 21-D. «Es respira un esperit de remuntada», va dir ahir diumenge. 

Les enquestes més favorables al PSC assenyalen que Iceta està poques dècimes per darrere de tres candidats més: Oriol Junqueras, Inés Arrimadas i Carles Puigdemont. Els socialistes s’agafen a aquests sondejos per demanar el «vot útil» dels no independentistes. L’afluència als mítings ha fet la resta i ha encoratjat la militància, i alguns dirigents semblen creure sincerament en la «remuntada» que va vaticinar Sánchez a Lleida.

«El partit socialista torna a ser aquí, a primera línia, per guanyar les eleccions», va dir el secretari general del PSOE. «Volem ser la primera força, i ho serem el pròxim 21 de desembre. En aquesta photo finish, l’única proposta de concòrdia i convivència que hi ha sobre la taula és la del socialisme català», va afegir. Per poder-la implementar va demanar el vot dels catalans, d’esquerres o no, que «vulguin superar la dinàmica de blocs».

La resta del seu discurs va ser gairebé calcat al que va oferir dissabte a Tarragona i Mataró, i va estar centrat en dos assumptes: les crítiques al «llegat de cendres» que deixa el Govern de Mariano Rajoy i els atacs a l’independentisme. «Els secessionistes van intentar trencar amb Espanya i el que han trencat és Catalunya», va resumir per subratllar la «fractura» social.

Iceta per davant 

En la seva intervenció al teatre Municipal de Lleida, Iceta també  va al·ludir amb sorna a les possibilitats que té, segons ell, de convertir-se en president, malgrat que cap enquesta contempla que guanyi en vots el 21-D. «Pensava que arribaries a president abans que jo, però crec que m’avançaré», va afirmar el candidat del PSC després que Sánchez el va presentar.

Iceta va dividir el seu discurs en dues parts. En la primera, va lamentar el «trencament» que han provocat els grans partits independentistes. «Em critiquen perquè ballo, però jo no ballaré mai al ritme de la CUP», va dir en relació amb aquest aspecte. En el mateix bloc va incloure crítiques a la relació entre els sobiranistes i la Unió Europea, a la qual critiquen per girar l’esquena als seus plantejaments. Al candidat del PSC no li estranya: «¿Com podien esperar que Europa els donés la raó, que fa 40 anys que intenten eliminar fronteres? Són com aquell que en una autopista va contra direcció i pensa que són els altres els que estan equivocats», va dir. 

Notícies relacionades

A la segona part, la que va dedicar a repassar les seves propostes per al futur, va subratllar les seves diferències respecte a la resta de partits constitucionalistes. I, després d’assegurar que no farà president un independentista, que és el que tenen en comú els socialistes amb Ciutadans o el PP, va afegir: «Però, ¿hem de substituir un nacionalisme excloent per un altre? ¿Volem més o menys autogovern, més o menys finançament? ¿Volem un experiment o preferim l’experiència? No vull canviar un monòleg per un altre monòleg, sinó diàleg. S’ha d’eixamplar el gran espai central».

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, també va intervenir en l’acte. I, aprofitant la presència de dirigents socialistes aragonesos, es va referir a la polèmica pel trasllat de les obres sacres de Sixena. Ros va fer primer una defensa contundent de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que en la seva opinió «ha servit per restaurar l’ordre constitucional i estatutari a Espanya, tornar a l’Estat de dret i donar seguretat jurídica tant a les empreses com a les persones», per subratllar a continuació que no es pot utilitzar per prendre una decisió sobre les obres. «L’art sacre no és objecte de l’article 155», va reblar.