DENÚNCIA DAVANT EL TRIBUNAL DE COMPTES

Montoro demana que el Govern cessat pagui de la seva butxaca el referèndum

Hisenda demana al Tribunal de Comptes que quantifiqui el dinero públic utilitzat l'1-O

El ministeri reclama que s'investigui l'ús de fons públics derivats a les organitzacions ANC i Òmnium

fcasals37023819 puigdemont junqueras romeva170125174355

fcasals37023819 puigdemont junqueras romeva170125174355

2
Es llegeix en minuts

El Ministeri d'Hisenda ha sol·licitat al Tribunal de Comptes que quantifiqui l'import dels "danys" causats per al diner públic per la convocatòria i posterior celebració del referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya. Hisenda sol·licita, a més, que s'identifiqui el llavors Govern de Catalunya "com a responsable dels danys causats a l'erari públic" i que, en conseqüència, se li reclami als seus membres que paguin de la seva butxaca les quantitats "després del corresponent procediment de responsabilitat comptable de les indemnitzacions procedents".

L'exigència d'aquestes possibles responsabilitats també s'estenen a les associacions Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana (ANC) subvencionades amb diner públic.

Denúncia

Així figura en el text d'una denúncia de 23 pàgines presentada pel ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro davant el Tribunal de Comptes el 20 d'octubre, uns dies abans que Mariano Rajoy cessés el Govern presidit per Carles Puigdemont a l'empara de l'article 155 de la Constitució, el 27 d'octubre. La denúncia, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, està firmada pel Secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, i dirigida al fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Miguel Ángel Torres Morato.

Hisenda reclama que es tingui en compte "el paper principal portat a terme en l'organització, promoció i presumpte finançament de l'actuació il·legal de l'anomenat “referèndum del dia 1 d'octubre” per part de les organitzacions Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana (ANC), que, segons el Ministeri "pot implicar l'ús de fons públics, dels quals es nodreix els seus pressupostos, per a la realització d'activitats il·legals o contràries a les resolucions dels Tribunals". Així es demana al Tribunal de Comptes "que s'insti aquestes entitats als efectes que defineixin el finançament que reben amb origen públic i el destí utilitzat amb la mateixa".

Quantificar els costos

Notícies relacionades

En el relat dels fets, el ministeri d'Hisenda apunta com a possibles despeses de diner públic els incorreguts en la compra d'urnes, paperetes, publicitat i cartells, els necessaris per al pagament d'observadors internacionals o els de caràcter informàtic.  "A això s'hi ha de sumar el cost del transport als col·legis electorals tenint en compte que es tracta d'un repartiment a 2.315 col·legis", s'afirma en l'escrit. "A més s'ha de tenir en compte la utilització de la infraestructura de 2.315 col·legis i el cost derivat dels servei d'aigua, llum, telefonia, neteja i despeses de personal", s'afegeix.

Per a la quantificació d'aquestes partides es recorda que existeix un procediment per malversació de cabals públics obert davant el tribunal Superior de Justícia de Catalunya "i per això es procediria a reclamar del mateix les actuacions practicades per delimitar els danys i les persones responsables i fixar-se així un eventual import de les indemnitzacions" que poguessin ser exigibles tant al Govern com a les entitats Òmnium Cultural i ANC.