EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

"Catalunya no està sola"

Centenars de madrilenys es concentren a la Puerta del Sol per manifestar el seu suport als catalans

Diputats d'Units Podem, ERC, el PDECat, el PNB i Comprimís assisteixen a l'acte

undefined40203348 madrid 20 09 2017 concentraci n en la puerta de sol contra l170920210905

undefined40203348 madrid 20 09 2017 concentraci n en la puerta de sol contra l170920210905 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

Els madrilenys van voler enviar aquest dimecres un missatge clar de suport als ciutadans catalans que defensen el dret a decidir. Uns quants centenars de persones es van concentrar a la tarda a l'emblemàtica Puerta del Sol per demostrar el seu rebuig a les detencions de la Guàrdia Civil a Barcelona  Guàrdia Civil Barcelona i reclamar un diàleg eficaç que desbloquegi la situació.

“Catalunya no està sola” va ser el crit unànime d'una plaça que es va omplir de senyeres i estelades i a la qual va anar, també, una nombrosa representació parlamentària sortida d'un Congrés sacsejat per una jornada convulsa. Els diputats d'ERC, el PDECat, Units Podem, el PNB Compromís es van unir als que estaven concentrats per la crida de l'organització Madrilenys pel Dret a Decidir. No van ser tots: el comú Xavier Domènech i el republicà Gabriel Rufián havien sortit del Parlament cap a Barcelona al matí.

En la concentració, la diputada d'ERC Teresa Jordà va agrair el gest als madrilenys i va carregar contra el Govern. “L'Estat espanyol ha donat un cop d'Estat a la democràcia amb nocturnitat i traïdoria. Això no va d'independència, va de democràcia”, va reclamar. El portaveu del PDECat, Carles Campuzano, també va criticar l'actuació de Mariano Rajoy i va manifestar l'esperit fraternal dels madrilenys en un dia tan convuls.

Des d'En Comú Podem, Lucía Martín va destacar com és de positiu que Catalunya no visqui en soledat aquest tràngol i va valorar que 40 ciutats haguessin organitzat actes de repulsa a les detencions. Podem va estar representat pel seu secretari d'Organització, Pablo Echenique, i també hi van assistir Íñigo Errejón i la portaveu de l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre.

Menys gent 

La plaça de la Puerta del Sol no es va omplir com altres vegades i els agents de la Policia Nacional es van desviure per contenir el grup d'extrema dreta Llar Social. Els va mantenir immobilitzats al quilòmetre zero de la plaça amb un cordó policial que els impedia avançar cap al centre, on estaven reunits els diputats i uns quants centenars de madrilenys. Tot i sentir-se crits i entreveure's alguna escena de tensió, no hi va haver incidents d'importància, en gran mesura per la destacada presència policial a Sol i els voltants.

Els assistents a la concentració van llançar centenars d'octavilles que simulaven paperetes de votació per a l'1-O i que van volar sobre els caps dels manifestants i les desenes de banderes republicanes que onejaven.

Notícies relacionades

Van arribar els ‘selfies’ de torn, ‘celebrities’ amb arracades pro independència i la banda sonora esperable, 'L’Estaca'.

Mentrestant, els diputats perfilaven la reunió que mantindran aquest dijous al matí al Congrés per abordar la situació a Catalunya. Tots els partits, tret del PP i Ciutadans, han anunciat que enviaran un portaveu.