EL PES D'ESPANYA

Els altaveus internacionals de Rajoy

La Moncloa prepara amb un ull en l'1-O l'agenda exterior del cap del Govern per a les pròximes setmanes

L'ONU, la Casa Blanca i dues cimeres europees poden ser les tribunes del president abans de la consulta

zentauroepp38911771 fotodeldia  x12 par s  francia   16 06 2017   el presidente 170815205018

zentauroepp38911771 fotodeldia x12 par s francia 16 06 2017 el presidente 170815205018 / ETIENNE LAURENT

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

Mentre la Generalitat segueix intentant donar a conèixer els seus plans en països on considera que el procés es veu amb simpatia, com DinamarcaDinamarcaMariano Rajoy i el seu equip estan tancant l'agenda internacional també amb l'objectiu d'aprofitar destacats escenaris per col·locar el seu discurs.

El líder del PP pot aprofitar la inèrcia habitual del nou curs polític per defensar els seus arguments en contra del referèndum a la tribuna de les Nacions Unides, a Nova York. Al setembre se celebra cada any l'Assemblea General de la ONU, a la qual estan convocats tots els seus membres. Durant una setmana, la ciutat és un dels centres d'atenció mundials, amb caps d'Estat i primers ministres participant en el ple. Rajoy no hi ha anat sempre i a vegades ha delegat en el Rei i en el ministre d'Exteriors, però aquest any els seus assessors estan estudiant la possibilitat que participi en l'anomenat debat general al voltant del dia 21. Seria un altaveu potent per exposar el greu xoc institucional entre l'Estat i la Generalitat només 10 dies abans de l'anunciat referèndum, considerat il·legal pel Tribunal Constitucional. 

Després de l'ONU, els dies 22 i 23, se celebra a Williamsburg (Virgínia) un fòrum empresarial en què Rajoy podria participar, una activitat amb la qual arribaria fins al 25, dia clau. La Moncloa està intentant tancar amb la Casa Blanca una entrevista amb el president dels Estats Units, Donald Trump el dilluns 25 o el dimarts 26 de setembre. L'objectiu és que el dirigent nord-americà es comprometi amb la unitat d'Espanya, tal com va fer Barack ObamaBarack Obama al seu dia. 

Sense suport europeu

A falta que es tanqui aquest triple viatge als EUA, el cap de l'Executiu espanyol ja ha confirmat la seva assistència a una altra cimera entre els quatre grans de la nova Unió Europea (UE) sense el Regne Unit (Alemanya, França, Itàlia i Espanya). Serà el dilluns 28 en una ciutat francesa encara per determinar. En aquesta ocasió, Rajoy podria tornar a escoltar als seus homòlegs paraules en contra de la voluntat dels independentistes catalans.

L'últim que ho va fer va ser el president francès, Enmmanuel Macron,Enmmanuel Macron, al juny, en una visita del líder del PP a l'Elisi. "Conec un soci i un amic, que és Espanya, Espanya en el seu conjunt. Tinc un interlocutor i és aquí al meu costat i es diu Mariano Rajoy", va declarar Macron.  Les institucions europees han assegurat en diverses ocasions aquests últims anys que la independència de Catalunya suposaria la sortida automàtica de la Unió.

Notícies relacionades

L'agenda europea tornarà a oferir al president espanyol una altra oportunitat de visibilitzar que cap soci recolza les tesis sobiranistes de la Generalitat de Carles Puigdemont. Serà en la cimera que la UE celebrarà a Tallinn (Estònia) el 29 de setembre. Només faltaran 48 hores per a l'anunciat referèndum.  

Fonts de la Moncloa no descarten demanar que en les conclusions d'aquesta cimera o de l'anterior, a França, es faci una crida al compliment de la llei i del respecte a l'Estat de dret, en la línia del que la diplomàcia espanyola va aconseguir introduir en la declaració firmada pels 27 dirigents de la Unió al març, amb motiu del 60è aniversari del Tractat de Roma, que va donar origen a l'actual UE.