EL FUTUR DEL CAP DE L'EXECUTIU

Hi ha Rajoy per a estona

El líder del PP deixa clar dues vegades en menys d'una setmana que vol tornar a presentar-se

C's recorda al president que es va comprometre amb ells a limitar els mandats a dues legislatures

Mariano Rajoy i un amic passegen per Ribadumia (Pontevedra), abans d’atendre el president del Govern els mitjans de comunicació.

Mariano Rajoy i un amic passegen per Ribadumia (Pontevedra), abans d’atendre el president del Govern els mitjans de comunicació. / EFE / SALVADOR SAS (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

En poc més d’una setmana, Mariano Rajoy ha deixat clar en dues ocasions que no està pensant en la successió, que hi ha Rajoy per a estona. Va respondre a una pregunta sobre l’assumpte el 28 de juliol i aquest dilluns, a Marivent, després de veure el Rei, va insistir en la idea sense que vingués a tomb, quan un periodista li va preguntar pels resultats de l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). «Al PP treballem perquè les coses vagin bé i tornar a guanyar les pròximes eleccions, i jo em trobo en forma per fer-ho tot i l’incident d’aquest matí», va comentar, fent referència al seu atac de lumbago.

Ja li poden treure els de Ciutadans el pacte de les llenties (d’investidura), com el va rebatejar el coordinador del PP, Fernando Martínez-Maíllo, en què els populars es van comprometre a limitar els mandats presidencials a dues legislatures. Els de Rajoy consideren que qualsevol canvi en la llei de Govern no ha d’afectar de manera retroactiva el polític gallec. I ells, els taronges, ho saben, es queixa en privat un dels dirigents del PP que el va negociar.

«Ja els vam dir [a Ciutadans] que no cedíem en això i que no afectaria el president», explica ara, recordant les converses. «Però ells volien posar-ho, quedava bé», afegeix. I el partit taronja els ho reclama. Després d’escoltar Rajoy, Miguel Gutiérrez, portaveu de Ciutadans al Congrés dels Diputats, va destacar ahir que el president, per més que no li agrada, va firmar l’acord. «Jo entenc que potser el senyor Rajoy, que no ha fet res més en la seva vida, tingui ganes de seguir, però l’interès de la democràcia espanyola està per sobre de les ganes de Rajoy», va declarar a l’emissora EsRadio. 

Sense dissidents

Amb un partit unit i els dissidents fora d’òrbita, entre ells Esperanza Aguirre i José María Aznar, el polític gallec se sent amb el suport suficient per tornar a presentar-se el 2020. L’hi va dir als seus dirigents, delegats i simpatitzants en el congrés del PP celebrat el febrer passat. «He donat tot el que he pogut al partit. Avui vull dir-vos que estic en condicions de dir que encara puc donar molt més i estic absolutament convençut de poder-ho fer», va declarar llavors entre aclamacions.

Notícies relacionades

La corrupció, que va semblar que podria amb ell quan es van publicar els SMS de Luis Bárcenas, quan es van conèixer els papers dels pagaments en diner negre o quan es va saber que Génova havia pagat amb diners en b les obres de la seu, no l’ha afectat com els seus contrincants esperaven. El mateix Rajoy va reconèixer de manera indirecta el poc impacte que ha tingut en la seva vida política el principal cas de corrupció del PP en la roda de premsa de juliol. ¿El cas Gürtel? Sí, es va destapar el 2009 i des d’aleshores ha guanyat tres eleccions, li va venir a contestar al periodista. ¿I la gestió del xoc amb la Generalitat el podria afectar? Falten tres anys per a les generals, respon un alt càrrec del PP.

El successor

Els seus delfins (s’ha de pensar en María Dolores de Cospedal, Soraya Sáenz de Santamaría i Alberto Núñez Feijóo) hauran d’esperar. El president de la Xunta va afirmar ahir que no li «estranyaria» que es tornés a presentar. Segons li agrada dir fent broma en petit comitè a Feijóo, el successor de Rajoy probablement encara no el coneix gaire gent. 

Temes:

Mariano Rajoy