LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Bárcenas: les preguntes que ha de respondre sobre el 'cas Gürtel'

L'extresorer del PP negarà aquest dilluns davant el jutge haver cobrat de Correa i haver robat els populars

L'exsenador s'enfronta a una petició de 42 anys i mig de presó per un ampli ventall de delictes de corrupció

5
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L'habitual en els judicis és que el primer de declarar sigui el principal acusat, el capitost de la trama, el que pot donar totes les respostes, perquè les té, encara que ho negui. Però no sempre és així. O no sempre és aquesta persona l'única que pot aclarir les claus d'un cas. En el judici de la 'Gürtel', després de declarar els tres acusats penedits del seu delicte, va prendre la paraula el capitost de la trama, Francisco Correa, i no va defraudar, encara que optés per una confessió mesurada i calculada. Però la seva declaració quedava coixa a l'espera del que aquest dilluns digui Luis Bárcenas, primer gerent i després tresorer del PP en els temps en què la xarxa feia i desfeia per les administracions governades pel PP.

Bárcenas és conscient del que s'hi juga. Ni més ni menys que 42 anys i mig de presó pels delictes d'associació il·lícita, suborn, blanqueig de capitals, falsedat continuada, apropiació indeguda, 17 delictes contra la Hisenda Pública, estafa processal en grau de temptativa, falsedat en document mercantil i tràfic d'influències. I ell ja ha passat 19 mesos a la presó. Per això, no és estrany que la seva intenció sigui negar la major en la línia de la defensa que ha esgrimit els últims temps, volent deixar en l'oblit aquella declaració seva del 2013, en què van aflorar les donacions il·legals rebudes pel partit, de les quals ell deixava constància en la comptabilitat paral·lela que escrivia a mà. Però, malgrat tenir aquest intenció, l'extresorer no podrà deixar sense resposta diverses preguntes.

¿ES FINANÇAVA EL PP AMB UNA CAIXA B I BÁRCENAS ES QUEDAVA AMB PART?

Malgrat que la caixa b del PP s'investiga en un altre procediment, el dels 'papers de Bárcenas', l'exsenador del PP no podrà evitar que les fiscals del cas, Concepción Nicolás i Concepción Sabadell, li preguntin per això. En el seu escrit d'acusació esmenten expressament aquesta comptabilitat paral·lela i l'acusen d'haver-se quedat amb part de les donacions irregulars que recaptava per al partit, a través de diferents fórmules, una d'elles l'adquisició d'accions de 'Libertad Digital'. Bárcenas ho nega i es descriu a si mateix com un "simple amanuense del compte de donatius" del partit. Recorda que ell era gerent, mentre Álvaro Lapuerta -a qui no es jutja degut a demència sobrevinguda- era el tresorer i, per tant, qui s'encarregava de gestionar els fons del partit "ni de bon tros opacs". També esgrimeix que el PP, que seria l'únic perjudicat, mai li ha reclamat cap quantitat.

¿D'ON PROCEDEIXEN ELS 48 MILIONS D'EUROS QUE VA ARRIBAR A TENIR A SUÏSSA?

Anticorrupció atribueix a Bárcenas un entramat societari a Suïssa amb ramificacions en altres països, com Panamà i l'Uruguai, i així ocultava al fisc els seus diners, procedents del cobrament de comissions per mediar en adjudicacions -per al que es va aliar amb Correa- i dels fons que sostreia del PP. En un moment determinat, els comptes van deixar d'estar al seu nom per passar al d'empreses i fundacions, com Sinequanon, així com al del considerat el seu testaferro, Iván Yáñez. L'extresorer, en canvi, sosté que els seus guanys es deuen a la seva bona gestió amb els negocis i a la seva inversió en obres d'art, al·legació que li va suposar afegir el d'estafa processal al seu catàleg de delictes per aportar com a prova d'una de les operacions un contracte firmat amb la pintora Isabel Ardanaz, que aquesta va negar davant el jutge.

¿VA COBRAR COMISSIONS DE FRANCISCO CORREA PER MEDIAR EN ADJUDICACIONS?

Les acusacions sostenen que Bárcenas formava part de l'associació il·lícita liderada per Correa i que va rebre la part que li corresponia per la intermediació realitzada del pagament que empresaris feien per ser adjudicataris de contractes públics, tres d'ells a Castella i Lleó. També l'acusen de cobrar part del sobrecost que el PP pagava al contractar les empreses de la trama per realitzar esdeveniments o viatges. Bárcenas ho nega i diu que no va tenir "en cap moment relació personal, d'amistat, i menys encara empresarial amb Correa o les empreses la titularitat de les quals se li atribueix". A més, insisteix que ell no va tenir càrrec públic fins al 2004, quan va ser elegit senador per Cantàbria, i per això difícilment podia haver intermediat, junt amb l'exsenador i exalcalde de Pozuelo de Alarcón (Madrid) Jesús Sepúlveda -exmarit de l'exministra Ana Mato- i amb l'exdiputat Jesús Merino en l'adjudicació de contractes.

Jo em quedava amb una part i l’altra l’hi donava a Luis Bárcenas / FOTO: EFE VÍDEO: ATLAS

Aquesta versió no s'adiu amb l'oferta pel mateix Correa davant el tribunal, quan va assegurar que ell intermediava amb Bárcenas i Sepúlveda perquè els empresaris que col·laboraven amb el partit fossin els adjudicataris de contractes públics. Encara que va dir ignorar "la finalitat dels diners entregats", va admetre que Bárcenas li havia manifestat que era per al partit. En paraules del cap de la trama: "Venia un empresari, ens donaven la licitació, i jo l'hi passava a Luis Bárcenas. Ell la gestionava amb el corresponent ministeri i l'empresari, si era adjudicatari, m'entregava un percentatge del 2% o 3% i jo l'hi portava a Gènova".

¿VA FORMAR PART D'ESPINÀQUER PER ENCOBRIR EL COBRAMENT DE SUBORNS?

Notícies relacionades

L'extresorer del PP nega haver tingut qualsevol participació en la societat Spinaker 2000, però les fiscals discrepen. En el seu escrit d'acusació afirmen que Correa, Bárcenas, Merino i Sepúlveda "van acordar la utilització" d'aquesta firma, "proporcionada per l'acusat Luis de Miguel i gestionada per Pablo Crespo -número dos de la trama- seguint les directrius" de Correa, per gestionar "l'origen dels ingressos i el seu destinatari" a través de "factures fal·laces per serveis inexistents amb imports que es distribuïen entre els seus verdaders beneficiaris en efectiu i de manera opaca a Hisenda". Calculen que Bárcenas va rebre com a mínim 1.248.561 euros, "en contraprestació per la seva intermediació en l'adjudicació de contractes públics, per l'ús dels seus contactes i relacions amb membres del PP, en consideració al càrrec que ocupaven". Les fiscals no han inclòs el percentatge que li va correspondre per mediar a favor del Grup Ros Roca per aconseguir subvencions al no haver-se pogut determinar a quant va pujar.

MIGUEL MORENATTI / TWITTER

Bárcenas dedica una 'peineta' als periodistes a l'arribar a l'aeroport de Barajas procedent del Canadà, el 17 de febrer del 2013.

¿VOSTÈ ÉS "LUIS EL CABRÓ"? 

Durant la declaració de Correa davant la Secció Segona Penal de l'Audiència Nacional va tenir gran pes qui és el "Luis el cabró" que apareix a la comptabilitat de l'empresari, trobada en poder del seu comptable, José Luis Izquierdo. El cap de la trama va assegurar que no es tractava de Bárcenas, sinó de l'expresident de Isolux Corsán Luis Delso per la devolució d'un préstec de 72.000 euros que aquest havia fet a Álvaro Pérez, 'el Bigotes', després d'haver-li presentat el llavors president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps. Pablo Crespo i Pérez van corroborar la versió del seu cap, però altres acusats, com l'administradora d'algunes de les empreses de la trama, Felisa Isabel Jordán, van dir que creien que quan utilitzaven aquest terme s'estaven referint a Bárcenas. En el seu escrit de defensa, l'extresorer dona diverses alternatives sobre la persona de qui es pot tractar i nega fins a respondre a les inicials "L" i "LB" que apareixen en els documents. Sosté que ell només era "L. Barc", com apareix per els dos viatges d'un milió i 1,9 milions de pessetes que diu que va abonar a la trama. Les acusacions difereixen i inclouen aquests viatges en els suborns amb els quals l'obsequiava Correa.