POSADA DE LLARG DE LA MARCA ELECTORAL SECESSIONISTA

La llista unitària repta l'Estat a impedir la independència

El Govern de Rajoy diu que no actua davant paraules sinó davant fets jurídics

Mas i Junqueras cedeixen el protagonisme a Romeva en l'estrena de Junts pel Sí

Junqueras, Forcadell, Romeva, Casals i Mas durant la presentació de la llista unitària, en què l’actual president ha assegurat que la independència de Catalunya és possible. / FERRAN NADEU / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

Per poc que Ciutadans, PSC i PP s'esforcin, tot els catalans tindran a mà, el pròxim 27-S, la possibilitat de votar  a alguna cosa. Després del Catalunya Sí que es pot dels no independentistes Podem i ICV, la llista unitària secessionista va presentar ahir la seva marca per a la cita electoral: Junts pel Sí. I el que sí que va demostrar, almenys el seu cap de llista, Raül Romeva, és que els temps de les mitges tintes i les declaracions prèvies de sobirania han caducat. «Hem passat del voler fer a fer», es va esplaiar l'exeurodiputat d'ICV. Un fer que no coneixerà obstacles, segons ell, ja que «si l'Estat intenta bloquejar» el procés que s'emprendrà, el 27-S, si venç la llista, la independència «es proclamarà igualment».

Artur Mas i Oriol Junqueras van fer ahir, a la terrassa del Museu Nacional d'Història, un pas al costat i van cedir el protagonisme als tres primers de la llista: Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals. Van oficiar de fet com a padrins de l'acte. Junqueras i Romeva, la connexió dels quals és pública de quan els seus temps a l'Europarlament, fins i tot van coincidir en part dels seus discurs. Va ser a la part exculpatòria, conscients que la foto de tots dos amb Mas pot ser sorprenent per a moltes sensibilitats. «Aquesta és una llista extraordinària perquè l'objectiu és extraordinari», van dir el republicà i l'execosocialista. Mas va somriure. O millor, va seguir somrient perquè no va deixar de fer-ho en tota la vetllada.

El breu parlament del president va anar per altres camins: «El que volem fer [no va dir el que farem], ho volem fer bé», va dir, potser com a el·líptica resposta a Unió, que en els últims dies intenta aconseguir la bandera del seny i del molt pujolià les coses ben fetes.

Forcadell va estar en la seva línia bel·licosa amb Mas. Si el seu «president, posi les urnes» va saltar a la fama, davant la vergonya dels convergents presents en l'acte de l'octubre, ahir es va encarregar de recordar que el 2012 «hi va haver un canvi de posició» al Govern «perquè la gent ho va voler. Aquest és un moviment de baix a dalt», va dir, mentre Mas seguia delectant-se amb l'horitzó mariner.

Romeva, amb tot, va ocupar el centre dels focus. Se'l va veure còmode i amb frases que segur que enardiran el públic que vagi als seus mítings. «Anem a totes», «ja no hi ha marge» i «això [la independència] va de debò», van ser les que va deixar anar ahir.

Va recitar el full de ruta «millorat», com el va batejar poc abans Mas, que comença amb aquella declaració d'«inici del procés d'independència» per part del Parlament constituït (és a dir, un mes després del 27-S) i que s'acaba amb la secessió ja efectiva i unes noves eleccions. «Esperem que aquest període sigui curt», va rematar Romeva davant el somriure perenne d'un president que, segons va dir, a aquestes eleccions no s'hi presentaria.

On més a gust es va mostrar Romeva va ser en el desglossament del compromís polític acordat, un document que es pensa en clau social i que, com és habitual en aquests casos, és un compendi de llocs comuns i nul·les concrecions, tipus «atendre les necessitats de protecció contra la pobresa infantil».

LA RESPOSTA / L'Executiu central assegura que té el seu propi «full de ruta» per evitar que Mas vulneri l'«ordre constitucional», però no vol donar cap pista perquè les «eleccions ni tan sols han sigut convocades». «Si s'a-nuncia una cosa, nosaltres anunciarem la consegüent actuació davant els òrgans corresponents. El Govern actua davant fets jurídics, no davant declaracions», va assenyalar ahir José Luis Ayllón, portaveu de la Mon-cloa en una reunió amb periodistes.

Notícies relacionades

El també secretari d'Estat de Relacions amb les Corts va negar que l'Executiu estigui preocupat per la llista unitària, però sí que creu que el Govern ha d'advertir els electors catalans sobre la suma de dos partits «que s'assemblen com un ou a una castanya» i tenen posicions divergents en polítiques socials i econòmiques.

Ayllón també va negar que Mariano Rajoy pugui estar preparant un pla per intentar «suavitzar» la seva posició abans de les eleccions catalanes. «No hi ha cap tema a suavitzar. En aquests tres anys de legislatura cada vegada que s'ha hagut de suavitzar una situació ho hem fet (...) Quan s'havia de suavitzar el nombre de factures als calaixos, el Govern, per exemple, ha pres iniciatives per pagar el que es devia. Si és aquest tipus de suavitzants el que s'espera, ho tornarem a fer sempre que hi hagi alguna administració autonòmica o local amb problemes de liquiditat», va argumentar, informa Pilar Santos.Això sí, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, flagell de l'independentisme va acusar Mas de tenir «tics totalitaris». «Catalunya és molt més que Mas i Mas és cada vegada menys», va sentenciar en un singular joc de paraules.