AL PALAU DE LA GENERALITAT

S'acaba la reunió del president, CDC, ERC i les entitats sobiranistes per a un pacte definitiu sobre el 27-S

El preacord preveu un repartiment de forces entre convergents i republicans del 60%-40% a favor del partit de Mas

El president Artur Mas sortint del Palau de la Generalitat, aquest dimarts 14 de juliol. / ELISENDA PONS

El president Artur Mas sortint del Palau de la Generalitat, aquest dimarts 14 de juliol.
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, entra al Palau de la Generalitat, aquest dimarts.
El dirigent de Convergència Francesc Homs.
El dirigent de Convergència Lluís Cororminas, a l’arribar al Palau de la Generalitat.
El president de l’ANC, Jordi Sánchez, i la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, aquest dimarts.
El president de l’ANC, Jordi Sánchez, entra al Palau de la Generalitat.
Castellà arriba a la reunió.
Edurado Reyes (Súmate), al centre de la imatge.

/

1
Es llegeix en minuts

CDC i ERC han explicat aquest dimarts a les entitats sobiranistes, ANCÒmniumAMI i Súmate, el detall del preacord a què van arribar dilluns. La reunió ha començat al Palau de la Generalitat a les 16.30 i ha durat una hora, aproximadament. sembla clau per concretar una llista única d'entitats socials i partits polítics que tinguin com a objectiu la independència de Catalunya.

Del contingut del preacord entre Artur Mas i Oriol Junqueras n'han transcendit dades en comptagotes, entre elles que el repartiment de forces entre convergents i republicans serà del 60%-40% a favor del partit de Mas. Aquest percentatge es mantindrà tant en la configuració de la llista única com en el posterior Govern que, si guanya aquesta aliança, es formarà després del 27-S. 

Notícies relacionades

El programa electoral amb què l'aliança es presentarà a les eleccions serà negociat en peu d'igualtat, segons van sancionar dilluns els dos líders, i dedicant un especial accent a la qüestió social. La qüestió clau de l'acord entre CDC i ERC és el detall de tot el procés a la independència, i situa el punt de ruptura amb Espanya en el precís moment que l'Estat reaccioni als passos secessionistes després del 27-S.

El president de SúmateEduardo Reyes, ha demanat aquest dimarts als participants de la reunió que pactin una llista que, preferiblement, estigui encapçalada per algú de la societat civil. A les portes del Palau de la Generalitat --no ha sigut convidat a la reunió tot i que va sol·licitar a Mas assistir-hi--, ha dit que hi és per "pressionar" tots els agents i que arribin a un acord d'una vegada per sempre. "Vaig parlar amb el president i em va dir que hi havia moltes entitats i que no podia convidar-les a totes", ha dit Reyes, que s'ha mostrat comprensiu amb les explicació de Mas. Sobre si formarà part de l'eventual llista, ha dit que "farà el que faci falta perquè Catalunya sigui un país independent, a la llista de qui sigui i com sigui".