1
Es llegeix en minuts
La presidenta del Santander, Ana Botín, el 5 de febrer en la presentació dels resultats del banc. | MARTA FERNÁNDEZ / EUROPA PRESS

La presidenta del Santander, Ana Botín, el 5 de febrer en la presentació dels resultats del banc. | MARTA FERNÁNDEZ / EUROPA PRESS

El Santander ha irromput en la que fins ara era la batalla a dos més disputada en la història recent de la banca espanyola, l’opa hostil llançada pel BBVA sobre el Banc Sabadell. Mentre els cercles econòmics i financers del país estaven pendents de si el BBVA continuava endavant amb l’oferta, malgrat l’enduriment de les condicions imposades pel Govern, l’entitat càntabra ha fet una jugada decisiva a l’anunciar la compra de la filial britànica del Sabadell per uns 3.100 milions d’euros. El moviment, que arriba després que el Santander s’hagi imposat en la licitació al britànic Barclays, permet al banc presidit per Ana Botín recuperar la iniciativa en el relat de l’expansió i internacionalització de la banca espanyola. Dona bona destinació als recursos obtinguts amb la venda del seu negoci a Polònia, redobla la seva ofensiva al Regne Unit i desacredita qui especulava amb la seva sortida del mercat. A més, volent-ho o no, es converteix en un aliat indirecte del Sabadell i altera els plans d’un dels seus grans rivals que té set de créixer a Espanya, el BBVA.

Notícies relacionades

Al banc presidit per Carlos Torres no li queda més opció que reaccionar, sobretot després que el Santander hagi acordat abonar l’adquisició de la filial britànica en efectiu. Així, el Sabadell podrà destinar els diners a retribuir uns accionistes que necessita seduir i que podria retenir fins al cobrament del dividend extraordinari provinent de TSB, que arribarà en el primer trimestre de 2026, data prevista per al tancament de la venda al Santander.

L’actualització de les condicions de l’opa pel BBVA arribarà, amb tota probabilitat, al fullet que presentarà a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. L’entitat millorarà l’oferta perquè els números li continuïn sortint, malgrat la venda de TSB i de la prohibició de la fusió durant dos anys i, a més, disposa de recursos financers per fer-ho. Mentrestant, el Santander continuarà bolcat a Europa.