Missatges tòxics

Vampirs del malestar

Un sector de la joventut s’ha decantat per opcions excèntriques o d’ultradreta. En part, és el vot de la ràbia, un tall de mànigues. Alerta

2
Es llegeix en minuts
ealos26986677 frankestein180309215705

ealos26986677 frankestein180309215705

Com que agafa lluny, resultaria més suportable parlar només de Xipre, d’aquest youtuber convertit en eurodiputat que es diu Fidias, igual que el gran escultor de l’Acròpolis i la Grècia clàssica. Ai, Zeus, deïtat del cel i el tro, pare d’homes i déus de l’Olimp, ¿com sortir d’aquesta? ¿Has tornat a raptar Europa? Resulta que l’influencer xipriota, de 24 anys, ha aconseguit escó a l’Eurocambra sense programa ni partit ni maleïda idea, només per la gracieta, com el Chikilicuatre, empès pels seus 2,6 milions de seguidors i per gestes tals com la d’haver aguantat cent hores dins d’una pilota gegant de plàstic o viure no sé quants dies en un aeroport sense gastar ni un euro. Ha aconseguit el suport sobretot de joves d’entre 18 i 24 anys. Si aquest és el crit de la rebel·lió juvenil, alguna cosa devem haver fet malament.

Però vet aquí que, a l’hort de casa, també ha brollat una altra amanita phalloides entre les bledes: Alvise (Luis Pérez Fernández) i la seva llista S’ ha Acabat la Festa. Han omplert les urnes d’esquirols. Ni més ni menys que 800.000 vots, gràcies a Telegram i altres xarxes socials, sense gairebé ressò als mitjans tradicionals. Alvise –ha pescat tres escons, els mateixos que Sumar– titlla de "meuques mediàtiques" els periodistes i es vanta d’haver aspirat a l’acta d’eurodiputat a la recerca de l’aforament per protegir-se davant les causes penals que té obertes per la difusió de notícies falses. La postpolítica fila molt prim.

Fa un parell de dies, una amiga argentina advertia en una xerrada respecte d’Alvise: "Compte, no li donin gasolina, que així va començar Milei. Perquè després Frankenstein pren vida". O sigui, a força de fer-li cas, l’outsider excèntric es va asseure a la Casa Rosada empunyant la motoserra. Diuen els que en saben que va ser Mitterrand qui li va donar corda a Le Pen pare. Què fer, doncs, amb personatges d’aquesta classe, ¿ignorar-los? No ho tinc gaire clar, la veritat, però crida l’atenció que el president del Govern central, Pedro Sánchez, faci tant de cas a l’agitador ultra Alvise anomenant-lo en repetides ocasions durant la sessió de control. La ultradreta i l’antipolítica espanten, clar, però més que agitar l’espantall convé incidir en les causes. Posin-se a la feina, senyors. El vot a Alvise sembla en part com un tall de mànigues dels més joves al sistema. Alerta.

Notícies relacionades

S’ ha Acabat la Festa, amb el seu missatge tòxic –"cada cop hi ha més immigrants il·legals que no sabem si són violadors"–, amb les seves solucions de nyigui-nyogui, ha obtingut els seus millors resultats entre els homes de menys de 44 anys i en zones amb alts nivells d’atur. No, les esquerres tampoc estan fent bé la feina.

En els pròxims dies no s’haurà de perdre de vista el laboratori francès, bressol de la liberté, égalité, fraternité, després de l’avançament de les eleccions legislatives. El candidat de Marine Le Pen, el tiktoker de 28 anys Jordan Bardella, va aconseguir seduir el 9J el 32% dels ciutadans d’entre 18 i 34 anys. Els vampirs de malestar poden guanyar la partida a Europa.