Newsletter

Girar full a Catalunya

1
Es llegeix en minuts
Combo de Salvador Illa, Pere Aragonès y Puigdemont

Combo de Salvador Illa, Pere Aragonès y Puigdemont / EPC

D’una manera o una altra, tothom vol girar full en les eleccions del 12M a Catalunya. Des del socialisme es vol girar full del que comunament hem anomenat el procés. Per aconseguir-ho, la clau seria que els partits que el van gestionar –Esquerra, Junts amb el suport extern de la CUP– no arribessin a sumar 68 diputats. Un resultat que es dona en aquest moment en els sondejos si mirem a la forquilla baixa dels tres partits. No és probable que tots quedin a la mateixa forquilla, perquè en algunes circumscripcions són vasos comunicants. La clau en aquest cas serà la participació i la capacitat d’Illa de desbordar les mateixes sigles.

Notícies relacionades

Esquerra voldria girar full de Puigdemont, que des del 2017 ha sigut el seu principal obstacle per guanyar amb claredat unes eleccions catalanes. No ho té fàcil. Carrega amb els resultats de la gestió d’una legislatura en què Aragonès no ha pogut fer el que volia, sinó el que podia. No és a l’únic governant al qual li passa, però el resultat de la legislatura potser no és suficient per aconseguir la màxima mobilització del seu electorat per deixar Puigdemont al segon o tercer lloc i sense el glamur de l’exili.

Puigdemont vol girar full del que al seu món denominen "la repressió" i tornar a la casella de sortida de l’any 2017. Convindria saber de quin dia. Si del que va estar a punt de convocar eleccions o del que va decidir auspiciar una declaració d’independència que no es van creure ni els que la van fer. Amb aquesta ambigüitat, Puigdemont mira de consolidar un nou espai polític que abraci des de les ruïnes de l’antiga Convergència, que desperta enyorança entre els moderats, fins a l’unilateralisme irredempt. En la seva llista electoral hi ha més del primer que del segon. Però l’ambigüitat només la resoldran les urnes. Si queda primer, mirarà de tornar el 26 d’octubre. Veurem si té socis. Si queda tercer, l’espai passarà a mans de Josep Rull i Jordi Turull.