Vergonya torera

Calviño mereix sortir de l’Executiu com els millors toreros, per la porta gran, ja que ha exercit la seva responsabilitat amb encert i generositat

1
Es llegeix en minuts
Vergonya torera

Ministerio de Economía

Que el PP i el PSOE hagin de recórrer a la mediació d’Europa per complir la Constitució en la renovació del CGPJ és un exemple del que, popularment, es diu falta de "vergonya torera". Els experts han comptabilitzat unes 120 expressions en castellà que tenen una procedència del món del toro, i aquesta és una de les que encara s’utilitza, fins i tot per polítics que són declarats antitaurins. La tauromàquia ha exercit una influència enorme en el llenguatge i la vida social espanyola, cosa que acredita que no és una festa salvatge de diversió, com afirmen els seus detractors, els arguments animalistes dels quals són atendibles, però que s’equivoquen menyspreant-la com a patrimoni cultural que ja els agradaria tenir en altres països. "Vergonya torera" significa l’excel·lència d’una persona en el compliment de les seves obligacions, que és el que fa el torero tirant-se sobre el toro, posant fins i tot en risc la seva vida.

En aquest sentit, Nadia Calviño mereix sortir del Govern com els millors toreros, a coll, per la porta gran, amb mocadorada, ja que ha exercit la seva responsabilitat com a vicepresidenta econòmica amb encert i generositat. És just dir-ho. La seva participació en la posada en marxa dels fons Next Generation, després de la caiguda de la covid, va ser clau, i deixa una empremta europeista que donarà continuïtat al capdavant del Banc Europeu d’Inversions, el braç financer de la UE. Després de les eleccions del 2019, la presència de Calviño dissipava els dubtes cap a un Executiu socialista en coalició amb Podem que va tenir durant uns quants anys Pablo Iglesias com a vicepresident, i després ha jugat de forma intel·ligent de contrapès davant Yolanda Díaz. En comparació amb altres països europeus, l’economia espanyola ha tingut un millor comportament en l’últim lustre, tant en creixement com en control de la inflació, però per al 2024-2025 es preveu una desacceleració, o fins i tot una recessió, cosa que incrementarà perillosament el dèficit i el deute. Quan arribi el moment de les retallades, la vergonya torera del nou ministre, Carlos Cuerpo, es posarà a prova.

Temes:

Govern PSOE