Escenari postelectoral Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Investidura o legislatura

Una cosa és que la dreta hagi fracassat en l’operació de demolició del sanchisme i una altra de molt diferent que sigui possible governar amb els resultats del 23J

1
Es llegeix en minuts
Investidura o legislatura

No ens hem d’enganyar, els resultats del 23J no arriben per governar. Una cosa és que Pedro Sánchez aconsegueixi treure de nou la investidura i una altra és que amb aquest conjunt de suports pugui afrontar una legislatura que no acabi interrompuda en qualsevol moment. ¿Es pot governar depenent en tot i per a tot dels set diputats de Junts? ¿És raonable legislar amb el rebuig permanent del Senat en mans del PP? Si en la legislatura passada ERC ja va actuar de manera capritxosa, només cal recordar el seu obstinat rebuig de la reforma laboral, que a punt va estar de costar-li la dimissió a Yolanda Díaz, dependre ara també del partit de Carles Puigdemont redobla la temeritat. ¿Es pot pensar a aprovar Pressupostos i legislar sense viure en un estat d’estrès permanent? Una cosa és que la dreta hagi fracassat en l’operació de demolició del sanchisme i una altra de molt diferent que sigui possible governar amb els resultats del 23J. 

Ara bé, la política atén només el curt termini i, per tant, no tinc cap dubte que Sánchez farà tot el possible per ser investit. Quan des de Junts reclamen l’amnistia saben que el Govern ja ha fet tot el possible per alleugerir el càstig penal pel procés. Amb els indults als condemnats, més la reforma posterior del Codi Penal, que suprimeix el delicte de sedició, es va concedir en realitat una amnistia parcial encoberta. Els camins del perdó són inescrutables, però no sembla que Sánchez tingui ja gaire més marge si Puigdemont no ve abans a Espanya i s’entrega a la justícia. En qualsevol cas, el líder socialista faria bé a pensar-s’ho dues vegades abans de buscar tant sí com no una investidura que sigui pa per avui i engrunes per demà. Millor anar a eleccions d’aquí quatre mesos que d’aquí un any, quan inevitablement el separatisme irredempt bloquegi la governabilitat d’Espanya. Perquè no es pot acontentar qui no vol ser acontentat, qui no persegueix cap altre objectiu que guanyar la partida a ERC. Més important que la investidura és la legislatura, i millor tenir clar que així no es pot governar.