Conflicte al Sahel Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El somni de l’Àfrica

Mentre Europa i els EUA anunciaven la suspensió de l’ajuda, Rússia celebrava una cimera amb l’Àfrica a Sant Petersburg. No és exactament un retorn als temps de la guerra freda, on estem assistint és a una nova batalla pel control dels recursos i l’economia del continent africà.

1
Es llegeix en minuts
El somni de l’Àfrica

EPC

Un nou cop d’estat, aquesta vegada al Níger, posa en relleu que si la colonització va suposar l’exercici de supremacisme més gran sobre el continent africà per part d’Europa, la descolonització no ha respost tampoc al somni dels moviments d’independència d’aturar el jou i avançar en el desenvolupament dels seus països i els drets de les persones. Bona part de les relacions de poder s’han mantingut sota l’aparença de parlaments, governs i líders autòctons, però conservant el poder econòmic per part d’empreses occidentals i el marge de decisió en mans d’elits formades a l’ombra de les seves antigues metròpolis. Si mirem el mapa, en la primera línia de països, les primaveres van incendiar fa una dècada tot l’arc àrab sense que per ara hagin llançat governs més inclusius. El que ara és encès és la segona línia, la que va del desert al cor de l’Àfrica negra.

El Sudan segueix en guerra, Mali i Burkina Faso han rebut cops d’estat recents instigats per la força de milícies radicals islàmiques que estan aconseguint un bon pessic del Sahel, mentre paramilitars russos del grup Wagner van donant suport a faccions dissidents contra els governs. El botí en matèries primeres és enorme. El Níger és un país estratègic per la quantitat d’urani que hi ha al seu sòl. El cop té retingut el president Mohamed Bazoum, probablement l’últim dels líders obertament prooccidental d’aquesta regió. Des de la independència d’aquest país va ser el primer líder elegit democràticament. Però amb prou feines ha durat dos anys. Mentre Europa i els EUA anunciaven la suspensió de l’ajuda, Rússia celebrava una cimera amb l’Àfrica a Sant Petersburg, anunciant que enviarà gra gratis a tot el continent. No és exactament un retorn als temps de la guerra freda, on estem assistint és a una nova batalla pel control dels recursos i l’economia del continent africà. Capitalisme salvatge, per desgràcia a costa que el somni africà d’alliberament continuï sent un malson.