Davant de la polarització Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La moderació com a estratègia política

Encara que la moderació pot tenir dificultats a l'hora de competir electoralment, pot tenir avantatges a l'hora de formar govern

3
Es llegeix en minuts
La moderació com a estratègia política

MANU MITRU

En temps de polarització i tensió política, convé ressaltar possibles avantatges de la moderació i desavantatges de la immoderació.

La hipòtesi

La moderació permet aliances i victòries insospitades, mentre que la immoderació pot impedir victòries esperables o relativament a l’abast. La moderació és amiga dels pactes i les coalicions (tant electorals com de govern). Fins i tot en cas que no s’arribi a pactes electorals o de govern, és una opció més tolerable per la resta de forces i pot ser recolzada a fi de contrarestar la immoderació d’altri.

La paradoxa

En un escenari general de tensió i polarització, la moderació pot tenir dificultats a l’hora de maximitzar el resultat electoral. Amb prudència i sense èpica, és difícil il·lusionar i mobilitzar l’electorat, aconseguir nous vots i retenir els que tenies. Tanmateix, especialment en sistemes proporcionals, la moderació pot esdevenir guanyadora malgrat no imposar-se com a primera força a les urnes. Més enllà del resultat electoral, una estratègia política moderada sembla augmentar les possibilitats de formar govern.

Dos casos

Ens fixarem en dos casos ben recents: el de Barcelona i el de Girona. Malgrat les notables diferències entre aquests casos i els múltiples factors que entren en joc, els governs municipals de Barcelona i Girona seran comandats per forces que no van guanyar les eleccions respectives o, altrament dit, que tals governs no seran dirigits per la llista més votada. Abans d’entrar a analitzar casos concrets, convé alertar que la moderació és contextual i relativa, en el sentit que varia segons el context d’aplicació i segons el que es compari.

Barcelona

L’èxit de Xavier Trias en les eleccions al Cap i Casal hauria de ser llegit des de la moderació del candidat en comparació amb el seu partit, Junts per Catalunya. En alguns dels discursos de Trias, hi havia líders juntaires que no sabien quina cara posar. Però l’èxit electoral no es tradueix necessàriament en èxit a l’hora de formar govern. Malgrat que el sistema electoral municipal facilita el govern de la llista més votada, Trias no ha aconseguit l’alcaldia en bona mesura per la immoderació del seu partit (sobretot en l’eix nacional), la qual explica que, per factors municipals i supramunicipals, Barcelona sigui comandada per Jaume Collboni i el PSC. La moderació dels darrers els ha permès rebre suports de regidors i partits de dretes i esquerres, centralistes i no centralistes.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Girona

L’èxit de Lluc Salellas en encapçalar la segona llista més votada i esdevenir alcalde de Girona s’hauria de llegir des de la moderació de la CUP gironina (en format Guanyem Girona) en contrast amb la CUP barcelonina. Diria que Guanyem Girona ha anat més enllà de l’esquerra independentista gràcies a no presentar-se com a partit fortament estructurat i ideologitzat. De fet, aquesta obertura i moderació (especialment en l’eix social) poden explicar els suports de l’exalcaldessa socialista Anna Pagans, l’antiga cap de llista d'ERC Maria Mercè Roca i la potencial candidata de Junts Assumpció Puig. Tot plegat ha permès a Salellas i Guanyem Girona formar govern municipal amb ERC i Junts.

L’objecció

Se’m podria criticar que la meva interpretació és esbiaixada, sia perquè exposo aquesta interpretació en no conèixer bé altres casos o perquè precisament escullo aquests casos a fi de confirmar i defensar la meva opinió preconcebuda. És ben possible que la proposta o hipòtesi interpretativa que ara llenço incorri en alguna mena de biaix cognitiu. No ho nego. Hi ha casos com el de Ripoll on la immoderació ha permès treure bons resultats electorals i la moderació finalment no ha aconseguit pactar un govern alternatiu.

Afectacions multinivell

Notícies relacionades

La moderació pot tenir conseqüències negatives en arenes electorals diferents. Per exemple, la moderació d’ERC a nivell nacional-català ha perjudicat, aparentment, els resultats dels republicans a les eleccions municipals. En qualsevol contesa electoral pot passar factura el fet que ERC hagi moderat significativament el seu discurs i acció de 2018 ençà, i encara més quan el partit no ha explicat públicament aquest gir. No és fàcil que el votant entengui i s’adapti al fet que ara ERC ofereix estabilitat i governabilitat a nivell autonòmic i estatal, mentre que l’espai post-convergent que ara ocupa Junts aposta per més inestabilitat i desgovern.

En definitiva

Tot i que la moderació pot tenir dificultats a l’hora de competir electoralment, pot tenir avantatges a l’hora de formar govern. També pot ajudar a mantenir-se en el govern, ja que facilita els pactes sobre qüestions rellevants com ara els pressupostos.