Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La que ens espera...

Feijóo ha apostat en la seva breu trajectòria com a líder de l’oposició pel negacionisme, les desqualificacions i la sobreexposició dels problemes; mentre que Sánchez ha apostat pel diàleg, la convivència i la defensa de polítiques que aporten solucions

4
Es llegeix en minuts
La que ens espera...

Joé Luis Roca

Passen els dies i Feijóo no dona el ‘sí’ als debats. Li hem sentit dir que el seu únic objectiu és governar, però encara no li hem sentit dir ni una paraula sobre per a què vol governar. 

La ciutadania tenim dret a conèixer què ens espera després de les eleccions del 23J. ¿Retrocedirem cap a posicions «negacionistes del canvi climàtic o de la violència de gènere»? ¿O, per contra, avançarem cap a la millor Espanya? El PP es resisteix a aclarir la seva postura, però, afortunadament, tot depèn del nostre vot. Res està escrit.

De moment, a la Comunitat Valenciana, el Partit Popular ha demostrat que l’únic que li importa és governar, tenir poder institucional a costa del que sigui. Tot i que calgui abandonar principis i objectius assumits pel seu partit fins ara, com la lluita contra la violència de gènere. Canvien càrrecs per principis sense pudor ni complexos. ¿Renunciaran al pacte d’Estat contra la violència de gènere? L’Estat no pot retòrcer en la lluita contra la violència masclista i el 23 de juliol ho hem d’impedir amb un Govern central progressista liderat pels socialistes.

A Castella i Lleó, on mantenen un vicepresident de Vox sense funcions, han relaxat els controls sanitaris, cosa que ha fet augmentar la incidència de la tuberculosi bovina fins a multiplicar-la per set. Una relaxació fruit del negacionisme que promou aquest govern autonòmic i que suposa un greu perill. Hi ha ramaders que protesten demanant al govern autonòmic que compleixi promeses electorals que posen en risc la salut. ¿Continuen enganyant els ramaders? ¿Continuaran posant en perill els consumidors? De moment, el Govern central ha posat fre a aquesta irresponsabilitat.

A Madrid, la gran aposta d’Ayuso contra el canvi climàtic és posar una planta a cada balcó. I nega que la gent mori prematurament per la mala qualitat de l’aire, quan moren per la contaminació 20.000 persones a l’any a Espanya. Com diu la ministra Teresa Ribera, ni una broma amb això.

L’Estat no pot retrocedir en la recerca de solucions als problemes, a fer front a les plagues. Hem de continuar afrontant des del Govern central els desafiaments amb responsabilitat i el 23 de juliol podem avançar en això. Res està escrit.

Problemes i solucions

Feijóo ha apostat en la seva breu trajectòria com a líder de l’oposició pel negacionisme, les desqualificacions i la sobreexposició dels problemes. Sánchez ha apostat pel diàleg, la convivència i la defensa de polítiques que donen solucions.

El 2020, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència va fixar els eixos fonamentals del nostre projecte de país. El Pla marcava com a horitzó la recuperació i el creixement del nostre país el 2023, un objectiu que s’està complint en vista de les dades econòmiques. Les últimes dades de l’INE ens confirmen que ja hem recuperat el PIB prepandèmia i el primer trimestre de l’any ha disparat el PIB a un 4,2% en taxa interanual, quatre vegades més que la mitjana europea. Tenim rècord d’afiliació a la seguretat social i hi ha 1,4 milions de persones més treballant que al principi de la legislatura.

Les reformes incloses i aprovades en el pla, constitueixen compromisos amb Europa que possibiliten els fons europeus, així que un qüestionament de les ja aprovades, o un retrocés en els avenços aconseguits, amenaça els futurs desemborsaments. Ja ha passat a Itàlia. I el Partit Popular ja ha dit que pretén derogar la reforma laboral, malgrat l’oposició de la patronal i els sindicats, malgrat que això suposaria posar en risc els fons europeus. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El president del Govern en funcions no ho ha tingut fàcil en aquesta legislatura, però sí que sabem que amb ell «la que ens espera» és que sempre s’adoptaran mesures per protegir-nos davant l’adversitat; com davant la pandèmia, el volcà, els fenòmens meteorològics adversos o les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Pedro Sánchez ha aconseguit salvar vides amb les restriccions i vacunes. Ha aconseguit salvar milions de llocs de treball amb els ertos i ajudes. No ha dubtat a mobilitzar recursos, buscar solucions on fes falta per aconseguir el millor per a Espanya. I sabem també que impulsarà les mesures que siguin necessàries per continuar avançant contra el canvi climàtic, en digitalització, en cohesió social, territorial i igualtat de gènere.

Amb el lideratge de Sánchez hem aconseguit fons europeus per un import de 160.000 milions d’euros que continuaran executant-se en els pròxims anys. La pandèmia ens va deixar com a lliçó la necessitat d’aprofundir en la seguretat i l’autonomia europea estrategicoagroalimentària, industrial, tecnològica, digital i energètica. El desenvolupament dels projectes estratègics (Pertes) suposen la gran aposta per la reindustrialització a Espanya a què no podem renunciar com a país.

Un Govern de Sánchez continuarà apostant per la mobilitat sostenible, segura i connectada. Apostarà per la millor educació, per la suficiència i sostenibilitat del sistema públic de pensions. Insistirà en la defensa del millor sistema nacional de salut, el reforç de les polítiques d’inclusió, en un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu. 

Continuarà revaloritzant i protegint la indústria cultural. Persistirà en la prevenció i en la lluita contra el frau fiscal, desenvolupant un sistema impositiu ajustat a la realitat del segle XXI.

Un Govern de Pedro Sánchez no desistirà en l’afany d’aconseguir una cogovernança útil i eficient amb les comunitats autònomes. Mai s’han portat a terme tantes conferències, comissions sectorials, reunions de fòrums d’alt nivell, de consells consultius i de taules de diàleg social com fins ara. Vegeu, per exemple, el pla de recuperació enviat a Brussel·les.

Notícies relacionades

En definitiva, amb Pedro Sánchez, «la que ens espera» és la millor Espanya, on cabem tots i totes. Perquè Espanya és diversa i ningú hi sobra. 

«La que ens espera» depèn del nostre vot. Res està escrit. Depèn de tu.