Estats Units Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Migrants en campanya

El país que durant generacions ha sigut un lloc segur per a la gent que buscava progrés i llibertat ha derogat per fi una llei que argumentava raons de salut pública per expulsar centenars de milers de persones

1
Es llegeix en minuts
Migrants en campanya

JOHN MOORE / AFP

Joe Biden té un nou front a la frontera sud. El país que durant generacions ha sigut un lloc segur per a la gent que buscava progrés i llibertat ha derogat per fi una llei que s’ha fet famosa a través del Títol 42, pel qual, a conseqüència de la pandèmia, argumentava raons de salut pública per expulsar ràpidament, sense dret a sol·licitar asil, centenars de milers de persones, entre elles més de 15.000 menors no acompanyats.

Malgrat que els experts del seu propi servei de vigilància epidemiològica mai han defensat que els immigrants suposaven un risc més greu de salut pública que el que ja hi havia dins del país, Trump va descobrir que no li feia falta construir més tanques, en tenia prou amb utilitzar l’estratagema com a barrera. Va separar famílies senceres, tornant en calent els pares. Quan Biden va entrar a la Casa Blanca va prometre desterrar el menyspreu i el dolor de les famílies separades i evitar l’expulsió forçosa de menors.

Amb la llei vigent la frontera entre Mèxic i els EUA s’ha convertit en un lloc molt semblant a l’infern. Un tap amb milers de casos reportats d’atacs violents a les persones tornades en calent, sense esperar una sentència que decidís si tenien dret a l’asil o no.

Notícies relacionades

El final de l’emergència per la covid-19 ha deixat sense efecte la llei, però li ha arribat a Biden en el pitjor moment, quan s’inicia una cursa electoral, en què tot apunta que Trump serà de nou el seu contrincant, i amb ell tornaran els «migrants salvatges». Curiosament Trump, que ha sigut condemnat per abús sexual, qualificava els migrants d’una invasió perversa de traficants i violadors la campanya anterior.

Ara tornaran de nou al centre del debat, perquè expandint la por cap a ells els populistes radicals acaben guanyant el poder i no només als EUA. Però al Govern li ha entrat pànic, no tant a les entrades com a l’ús polític que se’n faci. Per això, malgrat que, sense ells, ni Amèrica –ni Europa– poden ser grans, durant la campanya venen mals temps per als que hi volen entrar. 

Temes:

Joe Biden