Article de Joan Torras Ragué Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Crisi de confiança i liquiditat

Les autoritats continuaran incrementant tipus per intentar frenar la inflació, però també s’injectarà la liquiditat que faci falta per reduir el risc d’una crisi de confiança global

1
Es llegeix en minuts
Crisi de confiança i liquiditat

El bon comportament de les accions d’entitats financeres que hem viscut des de principis d’any s’ha vist perjudicat per la crisi dels últims dies. Hem d’aprendre diverses lliçons d’inversió. D’una banda, la desestabilització del sistema financer arran de la tempesta desencadenada per Silicon Valley Bank, Signature Bank i Credit Suisse ha provocat un augment dels diferencials de tipus d’interès en renda fixa privada, especialment del deute financer, reflectint-se així el màxim risc que preveu el mercat en aquesta tipologia d’actiu, que, en cas de prolongar-se, podria perjudicar les entitats financeres a futur, a causa que els seus costos de finançament s’incrementarien. De tota manera, quan la crisi remeti esperem que els diferencials es normalitzin de nou. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

D’altra banda, a mesura que la tempesta ha anat amainant, els Bancs Centrals dels dos grans blocs, els Estats Units i Europa, han subministrat liquiditat a les entitats financeres i fins i tot la FED ha implicat la gran banca d’inversió per rescatar First Republic Bank. Les autoritats s’han esforçat a diferenciar entre la política de tipus d’interès i les polítiques de liquiditat, és a dir, es continuarà incrementant tipus per intentar frenar la inflació, però també s’injectarà la liquiditat que faci falta en el sistema per reduir el risc d’una crisi de confiança global, desencadenada per les entitats anteriorment esmentades. De fet, la compra de Credit Suisse per part d’UBS és un indici més que ens mostra com de necessari és acabar amb la desconfiança. Aquesta ha augmentat la volatilitat al sector financer, però a mesura que les notícies negatives remetin, i els reguladors continuïn reforçant el seu suport al sector, la situació tornarà a la normalitat, i tot i que la tensió entorn del sistema bancari pugui seguir durant un quant temps, la crisi de confiança no es transformarà en una crisi estructural, i aviat les cotitzacions bancàries i els diferencials en renda fixa privada començaran a recuperar el terreny perdut, amb la qual cosa podria ser un bon moment d’entrada.

Temes:

Bancs Rescats