Apunt

¿Recessió? ¿Quina recessió?

La majoria dels pronòstics per al 2023 apunten a un creixement menor que el 2022, però major que l’estimat inicialment

1
Es llegeix en minuts
¿Recessió? ¿Quina recessió?

És possible que hi hagi lectors més joves que no hagin sentit parlar de Supertramp, una banda que es va qualificar de ‘sophisto-rock’ o més aviat de rock o pop-rock progressiu molt popular en els anys 70 i 80 del segle passat. Un dels seus discos més coneguts va ser ‘Crisis, what crisis,’ publicat el 1975 i gravat sota pressió de la discogràfica després de l’èxit de ‘Crime of the century’, poc després de la primera crisi del petroli. La portada era bastant irònica, amb un individu en una gandula sota un para-sol i una tauleta amb un còctel enmig d’un paisatge industrial de fums i contaminació.

Aquests dies m’ha vingut a la memòria aquest àlbum a compte de la recessió, aquesta temuda contracció de l’economia que havíem de patir a Espanya, auguraven alguns fa mesos; i que, ara com ara, ha desaparegut de l’escena. I això tot i que probablement el creixement en el primer trimestre d’aquest any sigui nul o pròxim a zero i l’ocupació, tot i que amb evolució positiva, es va alentint.

Notícies relacionades

El cert és que no hi ha ni un sol servei d’estudis ni organisme dedicat a les previsions econòmiques que esperi que a Espanya es produeixi una caiguda del producte interior brut (PIB). No n’hi havia fa uns mesos i molt menys en l’actualitat. És més, no només s’han revisat a l’alça les previsions per a l’any passat, amb una alça d’entorn del 5%, sinó que, malgrat que el dinamisme serà molt menor, s’ha produït també per al 2023, amb un augment que superarà l’1%, segons la majoria dels analistes. L’últim, l’FMI, l’ha situat en l’1,1%, amb una lleugera rebaixa d’una dècima.

En tot cas, com ens recorden constantment, tot penja d’un fil, és a dir, de la marxa de la guerra a Ucraïna (en bona mesura, del que faci Vladímir Putin), la consegüent repercussió en la inflació i, per tant, el nivell d’escalada que decideixi aplicar el Banc Central Europeu (BCE) al preu dels diners. Així que el cel sembla que estarà tapat, però sense risc, per ara, de forts ruixats. Per tant, per ara ¿recessió? ¿quina recessió?