Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els papers del president Biden

Mentre Donald Trump està al caire del precipici per ser imputat per delictes molt greus, el preu que pot pagar l’actual mandatari per aquest error incomprensible serà més aviat polític

1
Es llegeix en minuts
Els papers del president Biden

Jonathan Ernts

Exceptuant Barack Obama, tots els presidents americans des de temps de Richard Nixon han tingut alguna comissió especial d’investigació, ja fos per utilitzar la venda d’armes per finançar rebels, espiar l’oposició o mentir. Fins ara, Joe Biden quedava també al marge, però amb l’aparició de documents oficials al seu domicili, no només li ha arribat el torn, sinó que els seus rivals republicans faran tot el possible per equiparar aquest procés als que té oberts i pendents de resolució Donald Trump, tot i que ni per la seva gravetat, ni per la reacció de tots dos, tinguin gaire a veure.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Les investigacions són una garantia per preservar la democràcia i que els màxims dirigents no es creguin impunes. Però les diferències entre els dos casos són enormes. La primera és que ha sigut el mateix equip d’advocats de Biden el que ha revelat l’existència de documentació i l’ha entregat voluntàriament a la justícia per determinar. A Trump va ser necessari enviar agents federals a la seva casa de Florida per confiscar-li un centenar de documents que retenia. Però a expenses de saber si hi va haver més que un error o distracció als papers de Biden, pel que sembla relacionats amb l’Iran, Ucraïna i la Gran Bretanya, els que amagava Trump guardaven informació sobre la seva responsabilitat a l’assalt al Capitoli i els intents de manipular els resultats electorals. Mentre Trump està al caire del precipici per ser imputat per delictes molt greus, incloent-hi la possibilitat d’haver violat les lleis d’espionatge, el preu que pot pagar Biden per aquest error incomprensible serà més aviat polític. Els republicans l’acusaran d’hipocresia i doble arrasador si no s’acaben equiparant els dos processos. Tot i que hi hagi un abisme, just en el moment en què ha d’anunciar la seva candidatura a les pròximes eleccions, no és una bona notícia. ¿Té sentit guardar documents oficials fora del Govern? Tot i que fos un error sense més intencions, Biden el perseguirà el que resta de mandat.