Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La tornada de Puigdemont

El més probable és que es presenti voluntàriament a Madrid en els pròxims dies o setmanes. No entraria en presó preventiva, perquè no hi ha risc de fuga i encara té immunitat com a eurodiputat

1
Es llegeix en minuts
La tornada de Puigdemont

Amb la supressió del delicte de sedició i la rebaixa de la malversació es genera un escenari completament nou que no només beneficia els condemnats pel procés, sinó que fa inevitable la tornada de Carles Puigdemont. En la recent interlocutòria del jutge Pablo Llarena sobre com aplicar els canvis introduïts en el Codi Penal per a Puigdemont i els altres processats en rebel·lia, el magistrat conclou que els fets només són subsumibles en un delicte de desobediència, ja que no encaixen en la nova figura de desordres públics que substitueix la sedició. La nova euroordre que cursarà serà per desobediència i malversació. Hi ha ara més possibilitats d’aconseguir l’extradició de l’expresident, també perquè el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sembla inclinat a resoldre abans de finals de mes les qüestions prejudicials que va plantejar Llarena donant-li la raó i retraient a Bèlgica la seva reiterada negativa a concedir les extradicions. D’altra banda, hi ha la qüestió de la immunitat que Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín disfruten com a eurodiputats, també en litigi davant un altre tribunal de justícia europeu (TGUE), assumpte que es resoldrà a la primavera.

Davant aquest panorama, Puigdemont tornarà aviat a Espanya, bé extradit per Llarena o de manera voluntària. Tindria una tercera opció, anar-se’n a Suïssa, però això significaria tant com una fugida definitiva. El més probable és que es presenti voluntàriament a Madrid en els pròxims dies o setmanes. No entraria en presó preventiva, perquè no hi ha risc de fuga i encara té immunitat com a eurodiputat. Com que només podrà ser jutjat per desobediència i malversació, la pena de presó seria com a màxim de quatre anys, dels quals en compliria menys de la meitat. Amb la seva tornada voluntària recuperaria el lideratge del separatisme, causaria un mal polític majúscul a Pedro Sánchez, i donaria arguments per a la victòria del PP a les generals, el millor escenari per ressuscitar el procés. És incomprensible que el PSOE s’hagi ficat en l’embolic d’aquesta reforma penal de conseqüències imprevisibles i nocives electoralment.