Article de Pilar Garcés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Compte amb Alexa

L’assistent de veu d’Amazon ha sigut notícia aquests dies per recomanar a una mare donar un cop de puny al coll als seus fills per aconseguir que es calmin. Coses que passen per preguntar a l’oracle

3
Es llegeix en minuts

Alguna cosa passa amb Alexa. L’assistent virtual d’Amazon va respondre així a una dona que li va preguntar què havia de fer perquè els seus fills deixessin de riure i es calmessin: «D’acord a un col·laborador d’Alexa Answers, si és convenient, podries donar-los un cop de puny al coll». Com que qui va començar a petar-se de riure davant aquest consell va ser la mare, va continuar explicant que «si es cargolen de dolor i no poden respirar, serà menys probable que riguin». De raó no n’hi falta a la màquina, erigida en l’oracle de Delfos de les llars del segle XXI. Els usuaris acostumats a buscar a Google la solució a tots els problemes (mèdics, existencials, amorosos, laborals) han dipositat la seva confiança en el dispositiu de veu intel·ligent, i així no han de molestar-se ni a teclejar ni a seleccionar la informació obtinguda. Quan les múltiples connexions que li venen de fàbrica no donen de si per atendre el que se li sol·licita, busca en una web oberta a la comunitat, amb resultats hilarants com l’anterior. Concebuda per portar a terme tasques menys complexes que educar un fill, com engegar la tele, trucar a un número de telèfon i posar música, Alexa ha anat sumant prestacions i, de fet, reconeix les veus dels nens per impedir que comprin amb càrrec a la targeta de crèdit dels seus progenitors, i ajuda amb els deures els més espavilats. Una altra cosa són els adults. Fa un parell d’anys, una mare anglesa que no sabia com omplir el seu temps d’oci li va reclamar un desafiament divertit per compartir amb la seva filla de 10 anys. Sense vacil·lar, Alexa va suggerir que la cria fiqués una moneda en un endoll, a veure què passava. La sang no va arribar al riu, ja que la dona va descartar materialitzar el repte, viralitzat en el seu moment a internet com tantes altres xorrades perilloses que es posen de moda. Amb una mica de sort, la progenitora va aprendre que és bo per al cervell avorrir-se una mica.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

No és que Alexa no tingui inquietuds per treure’n un partit considerable: no se l’ha de confondre amb una Roomba, que recull borrissols de terra sense més horitzó. És capaç d’explicar contes, de xiuxiuejar, de jugar amb les paraules i, segons sembla, en un futur pròxim podrà replicar la parla de persones mortes, si el seu propietari així ho desitja. La relació que els usuaris mantenen amb ella la descriu l’empresa fabricant com a gairebé personal. Lluny de considerar-la un electrodomèstic més, se la percep com un ens pròxim dotat d’empatia i desperta una afecció digna d’estudi, ja que cinc milions de persones li han dit en algun moment «t’estimo». Segur que l’assistent correspon a aquest amor i protegeix els interessos dels seus amos. Així s’entén com va ser el cas de la dona que va desemmascarar la infidelitat del seu nòvio consultant l’historial de veus d’Alexa fins a trobar la d’una desconeguda. Convidada d’estranquis per l’home a la casa que compartien, va tenir l’ocurrència de donar unes quantes ordres a la màquina (abaixar el volum, deixar l’habitació en penombra) que van quedar oportunament registrades. La ‘despechá’ es va aprestar a explicar el seu cas a les xarxes socials, per si el seu exemple es podia escampar. Et pots quedar amb el seu ‘xati’, però no amb la seva Alexa, la lleial alcavota virtual. No fa gaire, un nombre considerable d’usuaris compartien la seva estranyesa perquè la col·lega tecnològica de la família deixa anar enigmàtiques rialletes sense venir a tomb. Jo, per si de cas, repassaria els meus últims moviments.

Temes:

Amazon