Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’ombra nuclear

Els espies occidentals diuen que no, que l’amenaça de Putin és només per mantenir fora d’aquesta guerra l’OTAN. Però la possibilitat d’un atac nuclear no para de fer-se més gran cada dia

1
Es llegeix en minuts
L’ombra nuclear

GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK

¿Quant pagaríem per saber el que passa pel cap de Vladímir Putin? L’home que va declarar la guerra a Ucraïna pensant que seria una intervenció curta, sembla que ha enfonsat les mans en el fang. Ho hem dit i convé no oblidar que, fins ara, Putin ha guanyat totes les guerres en què ha participat, ja sigui de portes cap a dintre com a Txetxènia, o a l’exterior com a Síria, on va posar en perill el suport d’Occident als rebels fins a fer-los desaparèixer. A Ucraïna, en canvi, les tropes russes retrocedeixen a gairebé tots els fronts, l’aviació no aconsegueix imposar-se, la cúpula militar ja ha vist tres relleus diferents, és probable que acabi involucrant Bielorússia i ha començat a mobilitzar els reservistes, una línia vermella que reflecteix amb quina desesperació es condueix l’ofensiva des del Kremlin. ¿Podria ser Ucraïna l’excepció?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

No hi ha cap dubte que el líder rus està sota pressió i tot i que és impossible saber què amaga aquesta mirada gèlida amb què anuncia les seves decisions, sí que podem intuir que l’amenaça nuclear ha anat avançant de la mateixa manera en què sembla que retrocedeixen les tropes russes sobre el terreny. Sabem que Putin no és un perdedor i farà el que sigui per salvar el seu lideratge, perquè una derrota a Ucraïna, sense més ni més, seria la seva última batalla. Acorralat, ¿podria llançar un atac nuclear? Els espies occidentals més ficats en la matèria diuen que no, que l’amenaça de Putin és només per espantar Occident i mantenir fora d’aquesta guerra l’OTAN. Però la possibilitat d’un atac no para de fer-se més gran cada dia. Perquè aquests mateixos serveis secrets que asseguren que no hi ha signes per deduir que estigui preparant un atac, diuen també que en cas que es produeixi –o sigui, sí– la resposta seria contundent, però amb armament convencional com a única manera d’evitar una espiral. El perill és real, de totes les estratègies sobre el camp de batalla a Ucraïna, la nuclear és l’única que inquieta. Més que una ombra és una amenaça que continuarà present.