Opinió

Límit a la cistella de la compra. D’acord amb l’objectiu, incredulitat amb el mètode

Les patronals es resisteixen al pack promocional i advoquen per la rebaixa de l’IVA. Els bons públics per als més necessitats poden ser una solució

3
Es llegeix en minuts
Límit a la cistella de la compra. D’acord amb l’objectiu, incredulitat amb el mètode

L’objectiu d’establir una cistella de la compra de preus limitats és interessant en la forma i èticament irreprotxable. Però el mètode a seguir, per l’acord entre parts o per llei, voreja l’absurd. La formació de preus en un mercat capitalista és complexa i la seva eficiència depèn precisament d’aquesta complexitat. El mateix que el bitcoin ha aconseguit la seva primacia entre les criptomonedes pel seu caràcter no manipulable, el preu dels aliments depèn d’una aclaparadora amalgama d’elements que desemboquen en una relació entre oferta i demanda, el factor crític de la qual és precisament supervisar que no existeixin acords que limitin aquesta complexa competència.

Notícies relacionades

En una situació d’increment de costos com la soferta a finals del 2021 i principis d’aquest exercici, el preu dels aliments va pujar menys per l’acció de les grans superfícies que van tenir els seus acords previs amb els proveïdors (que són els que van patir la inflació). Després els preus van pujar més a mida que aquestes pujades de costos es van consolidar i es van repercutir en els preus de venda. Precisament ara que apareixen signes d’abaratiment dels carburants als mercats internacionals, l’intent d’un acord amb la distribució per fixar preus pot ser aprofitat per algunes cadenes per guanyar notorietat i congraciar-se amb l’opinió pública. Però altres cadenes han apujat salaris a la seva plantilla en funció de l’IPC i retallar marges més del degut pot afectar els seus comptes més del possible. Els marges al sector de la distribució són generalment menors del 5% i l’alquímia de la fixació de preus és fruit de negociacions multivariable i amb múltiples actors. En productes frescos, amb llotges i mercats pel mig, establir preus per endavant és una entelèquia. El preu del lluç del nord dependrà de les captures i de l’eficiència del transport. No és possible fixar preus amb temps. I la fruita. I els ous. I la carn... oferta i demanda fluctuen, igual que els costos i el preu reflecteix aquestes oscil·lacions.

Les empreses de distribució poden pactar que faran el que puguin per posar a la venda packs promocionals. Però és possible que ni els venguin, perquè el lliure albir del consumidor és impredictible. Diuen en l’associació de grans superfícies Anged i de supermercats (Asedas) que «no poden acceptar l’acord d’una cistella de la compra a preus fixos». Argumenten que la formació de preus depèn d’aquestes múltiples negociacions i que treballen precisament per vendre el menor preu que el mercat permet. La patronal considera que l’acord és «inviable i contraproduent». Alguns vaticinen fins i tot que seria una manera per enfortir la posició d’aquelles empreses amb més capacitat de negociació amb els proveïdors, i que el pack de subsistència podria obrir la porta a vendes a pèrdua, una cosa prohibida per la llei. A Asedas apunten que «l’estructura de la distribució alimentària a Espanya –definida per la seva escassa concentració– fa que el pacte requereixi l’acord amb centenars d’empreses. El comerç tradicional té una quota de mercat molt important especialment en productes frescos. A més, presentaria greus riscos per a la competència, i perjudicaria uns comerciants davant els altres i els consumidors que viuen en poblacions petites». L’argument és cert, malgrat a qui no li agradi. Per la seva banda, la petició de reducció de l’IVA al 4% té sentit. O també la distribució de bons de menjar entre els més necessitats. O que l’alça de la factura energètica sigui compensada per a les empreses (això és una mica més complex). L’objectiu que existeixi una cistella de la compra «de subsistència» és lloable, el mètode ha de ser estudiat amb més rigor.