Article de Verónica Fumanal Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

AS d’Ayuso contra Europa

La negativa de la presidenta madrilenya a aplicar el pla d’estalvi energètic no és contra l’Executiu espanyol, sinó contra l’Executiu europeu, dirigit per Ursula von der Leyen, companya de partit de la de Chamberí

2
Es llegeix en minuts
AS d’Ayuso contra Europa

Efe

L’antisanchisme, ‘AS’, és l’estratègia que Isabel Díaz Ayuso practica amb més barra i orgull, tot i que habitualment es queda sola, ja que la resta de presidents del PP no solen acompanyar-la, una cosa que encara la singularitza més. Durant la pandèmia es va produir un estrany entrepà en què la mortadel·la era Sánchez, i mentre Feijoó exigia més tancament, Ayuso més obertura, així de confusa era l’estratègia popular per fer front a la covid-19.

L’últim AS d’Ayuso és boicotejar el pla del Govern per reduir la despesa energètica. Al Gabinet de la presidenta madrilenya van preparar la resposta habitual, agafem el que digui el Govern i diem que no, que Madrid és una illa ‘socialisme free’. Malgrat tot, en aquesta ocasió les mesures adoptades pel Govern no són del Govern, m’explico. Sánchez es va oposar amb bastanta virulència a prendre mesures per reduir la despesa energètica, però la pressió de la Comissió Europea per afrontar el desafiament bèl·lic de Putin a través del xantatge energètic ha torçat els plans de l’Executiu. Per tant, la negativa d’Ayuso a aplicar el pla no és contra l’Executiu espanyol, sinó contra l’Executiu europeu, dirigit per Ursula von der Leyen, companya de partit de la de Chamberí. 

Plans de contingència contra l’ofensiva energètica de Putin a part, l’ofensiva contra la crisi climàtica ha d’estar encapçalada per una aliança global de les grans ciutats, on es produeix el 70% de les emissions de carboni. Els estudis són concloents, a les grans ciutats es produeix un fenomen de morts prematures i malalties per contaminació. En aquesta última onada de calor, Sanitat estima que 155 morts a la Comunitat de Madrid han sigut per l’excés de temperatura; només el 30 de juliol, 23 persones van morir per aquesta causa. Però la dreta madrilenya sembla insensible als fets..., però també a les multes. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Brussel·les va portar Madrid, també Barcelona, davant la justícia per incompliments reiterats sobre la qualitat de l’aire. Estic parlant de nou de la Comissió Europea, liderada pels socis del Partit Popular Europeu. Fa 12 anys consecutius (2010-2022) que Madrid se salta el valor límit anual de diòxid de nitrogen establert en 40 micrograms per metre cúbic. ¿I què es fa des dels poders públics? Doncs a la Comunitat de Madrid han decidit reduir el 10% dels trens de metro en hora punta, passant de 324 a 311. Ells estalvien en la factura de la llum, mentre que els ciutadans es veuen abocats a agafar mitjans de transport més contaminants i cars. 

L’estratègia AS d’Ayuso està orientada a un sol objectiu, ser el revers de Sánchez, just l’oposat, l’altra cara de la moneda. És igual que això la situï en contra dels seus, com ja va passar en la pandèmia o com, en aquesta ocasió, contra la Comissió Europea. Si demà Von der Leyen recomanés a la comunitat madrilenya seguir el pla per abaixar el consum i així fer front a l’ofensiva energètica de Putin, la presidenta madrilenya l’acusaria de socialcomunista. És l’AS d’Ayuso, tot i que de vegades vagi als seus.