En clau europea

Brussel·les cedeix davant l’autoritarisme polonès

El Parlament Europeu critica la claudicació de l’Executiu comunitari davant el persistent comportament antidemocràtic del govern polonès. La tolerància amb el deteriorament de la democràcia dins la UE és una altra víctima col·lateral de la guerra a Ucraïna.

3
Es llegeix en minuts
Brussel·les cedeix davant l’autoritarisme polonès

La Comissió Europea claudica davant l’autoritarisme del govern de Polònia a l’aprovar 35.400 milions d’euros d’ajudes del fons de recuperació de la Unió Europea (UE) a canvi de reformes cosmètiques, defugint l’incompliment de les sentències del Tribunal de la UE, l’assetjament judicial de la premsa independent i l’adopció de mesures totalitàries com el control de les dones embarassades i el seu estil de vida en un registre oficial.

L’ultradretà Llei i Justícia (PiS), al no tenir prou escons per reformar la Constitució, va optar des del 2015 per controlar el sistema judicial, en especial els tribunals Constitucional i Suprem, perquè avalés la seva legislació autoritària i rebutgés la primacia del Dret de la UE. Polònia té oberta a la UE un expedient per violació greu i persistent de la democràcia i l’Estat de Dret des del 2017.

El Parlament Europeu va criticar amb duresa aquesta setmana l’actitud conciliadora de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i li va retreure la seva negativa a aplicar a Polònia el reglament que condiciona la recepció de fons europeus al respecte de l’Estat de Dret. Sota la pressió de l’Eurocambra, Von der Leyen va obrir un expedient partint d’aquest reglament a Hongria el 27 d’abril. Però va demorar la mesura fins després de les eleccions del 3 d’abril per no obstaculitzar una nova victòria del primer ministre Viktor Orbán, malgrat que ha desmantellat la democràcia. Els vots dels eurodiputats del PiS polonès i del Fidesz d’Orbán van ser indispensables perquè Von der Leyen fos ratificada com a presidenta de la Comissió Europea el juliol del 2019.

Malgrat l’oposició de diversos comissaris, Von der Leyen va fer aprovar l’1 de juny les ajudes del pla de reactivació a Polònia, que estaven bloquejades a causa de la violació del Dret europeu pel Govern. L’aprovació del fons ha de ser ratificada pel Consell Ministres de la UE i el Parlament Europeu demana que no ho faci. La Comissió Europea només va condicionar el desemborsament de les primeres ajudes a substituir la cambra disciplinària per a jutges per un altre òrgan, modificar el sistema disciplinari i revisar els casos dels jutges suspesos. «La Comissió Europea és plenament conscient que les mesures anunciades per les autoritats poloneses són merament cosmètiques» va criticar l’ex primer ministre belga i eurodiputat liberal, Guy Verhofstadt. La sala sancionadora als jutges no obedients, declarada il·legal pel Tribunal de la UE, és substituïda per una altra amb diferent nom i els jutges sancionats no són restituïts immediatament al seu lloc. La Comissió Europea tampoc aborda les qüestions relatives al «Tribunal Constitucional il·legítim», ni al «Consell Nacional del Poder Judicial il·legítim», critiquen els eurodiputats.

El Parlament Europeu afirma que els requisits de la Comissió Europea són insuficients i perpetuen la «greu erosió dels democràcia» a Polònia. En la resolució aprovada el 9 de juny, el Parlament Europeu expressa la «seva greu preocupació» per l’aprovació del fons de recuperació per a Polònia ateses «les violacions actuals i persistents» dels valors i drets democràtics. La resolució remarca que «el compliment de les sentències del Tribunal de la UE i del Tribunal Europeu de Drets Humans i la primacia del Dret de la UE no són negociables i no poden tractar-se com a moneda de canvi», com fa la Comissió Europea. El Tribunal de la UE va multar a l’octubre Polònia amb un milió d’euros diaris per incompliment de la sentència, que ja sumen més de 200 milions i que Polònia continua sense pagar.

Notícies relacionades

Dos dies després del desbloqueig de l’ajuda europea, el Govern polonès va aprovar una norma que obliga els metges a registrar en una base oficial centralitzada totes les dades sobre les dones embarassades i el seu estil de vida. El Tribunal Constitucional va imposar la prohibició gairebé total de l’avortament des del 2021. En els últims mesos dos dones han mort per sèpsia a causa que els metges van retardar l’avortament terapèutic després de la mort o inviabilitat del fetus.

Per silenciar les informacions critiques, les autoritats poloneses multipliquen les denúncies judicials intimidatòries contra la premsa, davant la passivitat de la Comissió Europea, com es queixa Reporters sense Fronteres des del 2016. Un informe del 2021 comptabilitzava fins a 187 denúncies judicials instigades des del poder després de la victòria del PiS. El diari independent ‘Gazeta Wyborcza’ encapçala el rànquing d’assetjament judicial amb 73 casos.