Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Posin l’energia al servei de l’interès general

Més enllà de les mesures urgents, n’hi ha d’altres d’estructurals que també són inajornables per regular el preu de l’energia

3
Es llegeix en minuts
Posin l’energia al servei de l’interès general

El preu de l’alumini s’ha duplicat en menys de dos anys. El del liti s’ha incrementat un 440% el darrer any. El del níquel es va disparar un 250% en dos dies, fins al punt que es va suspendre la seva cotització. I així gairebé amb totes les matèries primeres utilitzades en la indústria.

La crisi d’abastiments, derivada de la COVID, ja havia impactat arreu i s’ha vist agreujada per la guerra provocada per Rússia, un dels principals exportadors mundials de petroli, gas i metalls d’ús industrial.

La invasió a Ucraïna, país que ha jugat tradicionalment el paper de graner d’Europa, ha desembocat també en grans increments de preus del blat de moro i del blat per a pinço. No és un fet menor tenint en compte que el cereal té un rol cabdal en les cadenes de subministrament del principal sector econòmic de Catalunya, l’agroalimentari. I que un 21,77% del total  l’importem d’Ucraïna.  

Malgrat tot, el problema més urgent, avui, és el preu de l’energia. El mercat energètic ha mantingut un augment salvatge des de l’estiu passat i continua superant màxims històrics a diari, afectant fortament l’economia de les famílies, de les empreses i dels productors del sector agroalimentari.

Som a les portes d’una situació crítica que afectarà a totes les baules de la cadena de producció. Des del camp fins a la indústria, passant pels autònoms. I que amenaça de generar un efecte en cadena sobre tots els preus, quan la inflació ja s’ha situat en xifres preocupants. Cal actuar de manera urgent, i malauradament, les mesures efectives a curt termini són de caire estatal o supraestatal i sobrepassen l’àmbit competencial del Govern de Catalunya.

En aquest sentit, la Comissió Europea ha obert la porta a la limitació de preus i al desacoblament del gas del mercat elèctric. És imprescindible que el govern de l’Estat ho faci immediatament, sense excuses. Dilatar la decisió fins l’abril –com s’està apuntantserà un cop duríssim per a les famílies i empreses d’aquest país, que no poden esperar ni un dia més. Quan la resposta a un problema d’aquesta magnitud és tant clara, deixar passar el temps només servirà per agreujar enormement la ja difícil situació de moltes persones i, a la vegada, per provocar que moltes empreses solvents es puguin veure obligades a tancar.

Però més enllà de les mesures urgents, n’hi ha d’altres d’estructurals que també són inajornables, tenint en compte que l’increment exponencial de preus ja s’estava produint abans de la invasió a Ucraïna. És imprescindible la reforma a fons del mercat energètic espanyol, que es troba actualment en terra de ningú, amb el pitjor dels dos models predominants a Europa (els que aposten per una forta intervenció pública i el model més liberalitzat) desembocant en l’actual oligopoli energètic.

Des de Catalunya, però, no ens conformem amb reclamar i esperar, i actuem amb tots els instruments que tenim al nostre abast. Hem mobilitzat tots els recursos possibles per oferir ajuts directes als sectors productius i a la ciutadania més afectada per la situació dels darrers mesos, amb una mitjana de 230 euros per persona (la mitjana a l’Estat és de 80). I continuem oferint les nostres estructures al servei del teixit empresarial català i del nostre sector agroalimentari per cercar alternatives d’abastiment i fons de liquiditat.

Notícies relacionades

A més, hem accelerat la transició energètica. En nou mesos, hem modificat el decret llei de renovables, creat el programa de l’energètica pública i modificat el codi civil per a facilitar notablement l’autoconsum residencial. Passos imprescindibles en la lluita contra l’emergència climàtica i la descarbonització, però també en clau de sobirania energètica i autoabastiment que ens ha de fer menys dependents d’altres mercats.

Mentre no disposem de totes les eines necessàries, però, reclamem i reclamarem al govern de l’Estat que contingui el preu de l’energia sense demora. El mercat energètic necessita ser posat al servei de l’interès general. Perquè és urgent. Ens hi va el futur, però també el present més immediat de les llars, les empreses catalanes i els productors agroalimentaris.