Apunt

Quadratura laboral

Costa creure que ERC i el PNB permetin que es mantingui la normativa del mercat de treball del PP

1
Es llegeix en minuts
Quadratura laboral

No va ser un quadrat, sinó un triangle amb els seus tres vèrtexs (Govern, sindicats i patronal) el que es va aconseguir amb l’acord per a la reforma laboral. Cap va aconseguir el 100% dels seus objectius, però sí una part prou important per tancar el tracte. Aquest és un dels objectius de la negociació: cedir en nom de l’acord. Resulta que és possible en el marc del diàleg social, però no en la política.

El repte ara serà comptar amb prou vots en el Congrés. Si no fos així, la reforma decauria i tornaríem a la normativa aprovada pel PP el 2012. Els populars i concretament el seu líder, Pablo Casado –malgrat admetre que només s’ha tocat el 10% de la seva norma–, segueixen obstinats a votar no. Prefereixen redoblar l’ofensiva contra l’Executiu mirant de reüll les enquestes que donen una mica d’oxigen.

ERC continua venent car el seu aval, igual que el PNB, dos vots clau del Govern. Falten menys de tres setmanes perquè se sotmeti a votació i ningú vol cedir encara. Almenys en públic. Però costa creure que optin per blindar la reforma del PP.

Notícies relacionades

I els agents socials tampoc volen tirar per terra l’acord al qual van arribar després de més de 9 mesos de negociacions. Especialment el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que ha hagut de lidiar amb l’oposició de la patronals catalana i madrilenya, Foment i CEIM, la del camp (Asaja) i la del motor, Anfac. Es va afanyar a assegurar que no permetria que es toqués ni una coma de l’acord. Però costa creure que si no es modifica el substancial trenqui un pacte que li ha costat cicatrius a l’entitat.

Al Govern –especialment a la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz– li toca ara tornar a arribar a un objectiu difícil, com al seu dia ho va ser el pacte tripartit per a la reforma laboral. Allà va aconseguir tancar el triangle. Ara, amb una mica de traça i flexibilitat d’uns i d’altres, potser aconsegueix quadrar el cercle. Si no, tenim servit un nou terratrèmol polític amb part dels fons europeus en joc.