Nòmades i viatjants

Guerra civil a l’extrema dreta

3
Es llegeix en minuts
Guerra civil a l’extrema dreta

Tucker Carlson

Hi ha un tipus extremadament perillós al capdavant del programa més vist de Fox News. Molt més que Donald Trump. Es diu Tucker Carlson, té 52 anys. Podria emular elfrancés Eric Zemmour (sobre qui vaig escriure la setmana passada), i llançar-se a la carrera presidencial dels EUA. La seva base és similar.

Zemmour afirma que està en marxa «la gran substitució», un pla en què musulmans i africans miren de reemplaçar la població blanca francesa. Carlson es dirigeix al blanc anglosaxó nord-americà terroritzat per la seva pèrdua de poder en una societat cada vegada més multiètnica i desorientat per la revolució tecnològica que està canviant el mapa laboral. S’ha convertit en el seu portaveu.

Va ser el primer en entrevistar Kyle Rittenhouse, el jove blanc que l’agost de 2020 va matar dos manifestants en una protesta contra el racisme i la violència policial. El tribunal no hi va veure delicte, va dictaminar fa uns dies que el tirador va actuar en defensa pròpia malgrat creuar d’Illinois a Wisconsin armat amb un rifle per fer justícia pel seu compte.

És una sentència que ha aixecat una gran polèmica en un país dividit. Els republicans la van celebrar com una victòria. Per als demòcrates equival a donar pàtina legal al vigilantisme, que qualsevol pugui vestir-se de paramilitar i defensar a trets el que considera just. És una llavor perillosa al país més armat del món.

«Un jove molt agradable»

El recolzament de Carlson a Rittenhouse, a qui va definir com «un jove molt agradable», concorda amb el seu documental sobre els successos del 6 de gener, quan una turbamulta de seguidors de Trump va assaltar el Congrés per impedir que es declarés la victòria electoral de Joe Biden.

L’estrella de Fox News ignora els fets provats. Presenta l’assalt al Congrés com a part d’una conspiració ordida pels demòcrates i liberals (esquerrans en els EUA) per acabar amb els patriotes. A la cinta es diu: «Els helicòpters que van deixar l’Afganistan han aterrat aquí». Insinua que van tornar per afegir-se a la guerra contra l’home blanc. Denuncia que entre els seguidors de Trump hi havia infiltrats que van orquestrar l’assalt per poder culpar els patriotes.

Aquest tipus d’arguments han desencadenat una guerra civil dins de la molt conservadora Fox News. Dos destacats comentaristes s’han donat de baixa i diverses estrelles s’han rebel·lat contra el disbarat, entre ells Geraldo Rivera. Fox News, com C News a França, donen cobertura a teories paranoiques que posen en perill la democràcia. Al darrere hi ha dos empresaris sense escrúpols, Rupert Murdoch i Vincent Bolloré, amo de Vivendi.

El context té a veure amb les eleccions que va perdre Trump. El seu crit Stop the Steal (‘Pareu el robatori’) ha arrelat, prop de 50 milions de nord-americans continuen atrapats en el mantra. Són els mateixos que han comprat la tesi que les vacunes contra la Covid són perilloses, que el sistema (liberal) les utilitza per introduir un microxip que entrega el control a Bill Gates, fundador de Microsoft, elevat a la categoria de anticrist.

Rebuig de les mascaretes

També rebutgen l’ús de les mascaretes. Les consideren una interferència en la seva llibertat. Un 4% dels adults dels EUA, uns deu milions, militen en el moviment insurrecció a què l’agitador Tucker Carlson anomena ‘patriòtic’.

Les eleccions de meitat de mandat estan previstes el 8 de novembre del 2022. S’anomenen així perquè se celebren entre dues eleccions presidencials. Ajuden a mesurar la popularitat del president, a més de posar en marxa una llarguíssima precampanya per a les següents. Es renovarà la totalitat de la Cambra de Representants i un terç de Senat, en aquest cas 34 escons. Està en joc el control de les cambres i que Biden pugui desenvolupar les seves polítiques.

Notícies relacionades

Trump mira d’influir en les primàries republicanes en què s’elegirà els candidats. El seu pla és venjar-se d’aquells que no el van recolzar en la croada del frau. L’enemiga número u és Liz Cheney, filla del vicepresident que es va inventar les mentides de l’Iraq. Va ser una de les poques republicanes que va anteposar la Constitució i va actuar en consciència.

Aquesta vegada, també serà important mesurar la influència de Trump sobre el Partit Republicà. En aquest envit es juga les seves opcions per a les presidencials del 2024. En cas de fracàs, no esperin que el partit faci un gir a posicions més justes. Pot passar que en un defalliment trumpista trobin espai els Tucker Carlson. El nostre avantatge és que totes les distòpies ja estan escrites, només queda espai per a noves utopies.