Eleccions impredictibles

El volcà xilè

L’extrema esquerra més rància ha despertat la ultradreta pinochetista i això aboca aquest país del con sud a una polarització inquietant

1
Es llegeix en minuts
El volcà xilè

REUTERS/Pablo Sanhueza

En un país de tan grans contrastos, que inclou des del desert d’Atacama a les glaceres de Magallanes, potser aquesta sigui la millor metàfora per explicar la primera volta d’unes eleccions que anuncien que el pròxim president pot caure del costat extrem de l’esquerra o del més radical de la dreta. No hi ha terme mitjà, després d’anys en què el país es mostrava predictible, un dels mes fiables del con sud americà, el vot apunta als extrems.

Notícies relacionades

Com la imatge del volcà de La Palma, Xile, tan lluny en la distància, però tan afí en tota la resta, fa temps que viu amb foc al cos i moviments socials tectònics que anunciaven l’explosió. La corrupció, la falta de confiança en els partits tradicionals i sobretot les protestes que el 2019 demanaven el final del model neoliberal imposat pels militars, són a l’origen de la polarització. Gabriel Boric porta a la seva motxilla els vots que van sortir d’aquestes manifestacions. La seva figura no és radical, però la seva plataforma electoral inclou el comunisme mes ranci, amb propostes que sonen arcaiques. L’ascens d’aquesta esquerra extrema ha despertat la ultradreta, que vivia amagada, enyorant els anys de la dictadura militar o almenys el que significa d’ordre i seguretat. El seu candidat, José Antonio Kast, es prea que si Pinochet visqués el votaria a ell. Les seves formes són calcades a les de Trump, el seu referent, el brasiler Bolsonaro. La crisi dels migrants veneçolans ha fet la resta omplint la seva motxilla amb proclames xenòfobes contra la immigració.

Enmig del foc hi ha senyals d’esperança, la ultima reforma inclou més proporcionalitat, cosa que permetrà nous acords de cara a la votació final. Per això la importància que la candidata Yasna Provoste pugui acabar tenint un paper decisiu en un gir de l’esquerra cap al centre en la segona volta d’aquí un mes. Mentrestant, esperarem a la faldilla del volcà que Xile no acabi escopint foc en aquesta regió ja tan polaritzada.

Temes:

Xile