Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La importància dels veterinaris davant la llei de protecció i drets dels animals

La professió veterinària hauria d’estar ben representada en el comitè científic que estableix el projecte legislatiu

3
Es llegeix en minuts
perro

perro / Delegaciones

D’entrada, és una bona notícia que s’hagi fet el projecte de llei de protecció i drets dels animals. La importància de defensar els animals i de vetllar pel seu benestar és evident avui dia. Caldrà veure el desplegament de la llei per comprovar si les bones intencions que promet es porten a terme o queden en paper mullat.

Ara toca una lectura en profunditat per valorar els aspectes tècnics i les repercussions que tindrà. L’experiència a Catalunya, amb l’aprovació pionera de la Llei 3/1988 de Protecció Animal, reformada posteriorment amb la Llei 22/2003, és que de poc serveix una llei si no preveu els recursos econòmics corresponents

Des del Consell de Col•legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) ens agradaria destacar els aspectes directament relacionats amb la professió veterinària. En la majoria dels casos, els propietaris fan tot el possible pel benestar dels seus animals de companyia. Tot i així, estimar un animal no és sinònim de proporcionar-li benestar. El veterinari és el professional que coneix i ha estudiat el comportament, la salut i les necessitats dels animals, i sabem que no és fàcil mesurar correctament aspectes relacionats amb el maltracte com el dolor crònic o les alteracions del comportament

.

El benestar dels animals comença pels aspectes més fonamentals de la seva tinença: vacunació, desparasitació, una visita al veterinari com a mínim un cop a l’any i la identificació i inscripció a una base de dades. El CCVC gestiona l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) des del 1987, la base de dades més extensa de Catalunya, totalment digitalitzada, que compta amb més d’un milió i mig d’animals identificats mitjançant un microxip. Cada any, contribueix a trobar 3.500 animals que es localitzen perduts a Catalunya. No partim de zero: els professionals veterinaris ja fa anys que treballem pel benestar animal. 

És molt important incloure el benestar animal dins el concepte One Health, perquè el benestar dels animals està íntimament lligat amb un bon estat de salut. I la salut animal no es pot separar de la salut humana: malalties com la leishmània o la toxoplasmosi poden ser transmeses a l’espècie humana, si bé només ocórre molt poques vegades. Una vegada més, el veterinari és el professional que determina com evitar aquestes malalties. La ràbia és també una zoonosi de vacunació obligatòria a gairebé tota Espanya i, incomprensiblement, a Catalunya no.

El projecte de llei regula altres qüestions interessants com les colònies felines. És un bon exemple de la gestió de col•lectivitats, res a veure amb la cura dels animals que tenim a casa. És molt positiu estandarditzar la gestió dels agents implicats: cuidadors, veterinaris, entitats de protecció... molts municipis de Catalunya coneixen i pateixen la dificultat (i responsabilitat) que suposen les colònies de gats ferals. Si una colònia de gats no es gestiona bé, enlloc de reduir-se, aquestes poblacions poden augmentar. I si l’alimentació no es controla de forma correcta i acurada, pot convertir-se en focus de contaminació. No és estrany que persones que alimenten colònies de gats sense cap tipus de formació adquireixin algun tipus d’infecció. 

Notícies relacionades

Aquest esborrany i també entra en qüestions complicades com el llistat positiu d’animals de companyia, regulat en el Capítol VII. La idea de disposar d’un llistat positiu és molt bona, però no serà fàcil. Com dèiem anteriorment, cal desplegar la llei i posar negre sobre blanc quines seran les espècies que s’inclouran en aquesta llista positiva. I voldríem destacar, ja per acabar, un altre aspecte per nosaltres important: a qui s’escoltaran quan es necessiti una opinió tècnica. El Comitè Científic i Tècnic per la Protecció i Drets del Animals que estableix la llei és una proposta molt interessant, i és bo que sigui un organisme plural i representatiu de totes les parts implicades. Esperem que la professió veterinària hi estigui ben representada.

En resum, aquest projecte de llei és una bona notícia, si bé caldrà esperar el text definitiu i analitzar-lo amb temps i calma. Però serà el seu desplegament, i sobretot la previsió dels recursos econòmics necessaris, el que ens dirà si tot això ha servit per alguna cosa. Esperem que sí.

Temes:

Animals