Avals Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El fracàs de Jaume Giró

Se suposava que la creació del fons amb 10 milions era una altra genialitat del processisme, però la gran banca no n’ha volgut saber res

1
Es llegeix en minuts
El fracàs de Jaume Giró

ACN / GUILLEM ROSET

Que en poques hores el conseller d’Economia decidís canviar de criteri i recórrer directament a fons públics per avalar les fiances que exigeix el Tribunal de Comptes (TdC) als 34 ex-alts càrrecs del Govern per les despeses del procés mostra el fracàs de l’ardit inventat per Jaume Giró. Aquest fosc personatge va sortir al seu dia per la porta del darrere de La Caixa, on ocupava un altíssim càrrec directiu, quan Isidre Fainé va descobrir el seu recolzament secret a l’independentisme mentre als col·legues de l’Ibex els deia altres coses. Després va acabar en la candidatura de Joan Laporta per al Barça, tot i que quan va arribar el moment dels avals, com a nou directiu, va fer mutis amb estranyes excuses. Finalment, la gran notícia va ser que, després de la renúncia d’Elsa Artadi a entrar en el Govern, Giró fos proposat per Junts per ocupar la crucial cartera d’Economia. 

Se suposava que la creació d’aquest fons creat amb 10 milions era una altra genialitat del processisme i que Giró, després de tants anys a la banca, no tindria dificultats per trobar alguna entitat que s’avingués a dipositar els diners requerits pel TdC, a canvi d’interessos i comissions, sabent que en última instància l’ICF, que actua de contraavalador, pagaria. El fracàs de l’operació és estrepitós, la gran banca no n’ha volgut saber res, tampoc la Caixa d’Enginyers, amb simpaties independentistes. L’ardit de Giró fa olor de prevaricació: és insòlit que una administració surti al rescat de la possible malversació comesa pel seu propi personal. Com que la Generalitat assumeix el risc d’insolvència d’aquestes persones si al final són condemnades judicialment, el mecanisme del conseller podria ser tombat per la justícia. Per això les entitats financeres no s’hi volen implicar. Ara, després de la baralla dins el Govern, amb el retret d’ERC a Giró per excés d’optimisme, s’utilitza l’ICF per avalar directament. Però tothom sap que el TdC no acceptarà diners d’un organisme públic i acabarà embargant cautelarment justos (com Mireia Vidal) per pecadors (com Oriol Junqueras i altres).

Temes:

Jaume Giró