Apunt

La foto de Cornualla

La cimera del G-7 apunta maneres de ser una necessària tornada a la realitat després del trumpisme

1
Es llegeix en minuts
La foto de Cornualla

REUTERS / PHIL NOBLE

Durant anys l’agenda global ha viscut més pendent de les xarxes socials que de la realitat. La polarització té un gran aliat en aquest món paral·lel saturat d’exabruptes. Les xarxes poden viure de titulars amb solucions tan emocionals com falses. Trump n’era el rei i va construir amb elles una bombolla de realitat paral·lela, que les distàncies amb la pandèmia van ajudar a potenciar. Ara els líders es tornen a trobar físicament, potser és l’anunci de la tornada a la realitat. La cimera del G-7 ha formalitzat el retrobament del món occidental i Joe Biden s’anuncia com a estrella.

Notícies relacionades

La desfilada dels representants dels set grans i la UE per l’alfombra de la platja de la badia de Carbis és una imatge contundent. Convida a pensar que estem a punt de tocar la llibertat perduda en confinaments interminables, mentre Biden emergeix com el líder capaç d’embastar confiances. Els objectius són ambiciosos: frenar l’escalfament, obrir una etapa de cooperació internacional, posar taxes a aquestes xarxes per evitar la proliferació d’autopistes cap als paradisos fiscals i així la llista continua.

Si la visió és el que acaba definint els polítics, el món de Trump –com el de tots els nacionalismes radicals– acabava als EUA. L’aposta de Biden va mes allà de les seves fronteres; controlar el clima, netejar el medi ambient, cooperar per frenar la bretxa entre pobres i rics o limitar els efectes de noves emergències són la seva idea de benestar. La foto de Cornualla ha servit per recordar que tot això que tenim pendent hauria de ser la prioritat dels països que millor defensen les llibertats, si volem obrir una nova etapa on aquest continuï sent un valor irrenunciable. Biden té el món al cap i, davant l’ambició xinesa d’avançar sense escrúpols, vol una aliança per liderar de nou partint del que ens ha fet grans. Una magnifica notícia per a tot el món, però sobretot per a Europa, que no ha de dubtar a avançar per aquest camí.