Apunt

Acabar amb el podrimener

Per iniciar un procés de pau a l’Orient Mitjà les dues parts han d’estar disposades a acceptar compromisos i renúncies

1
Es llegeix en minuts
Acabar amb el podrimener

Si ningú fa res, tot i que hi hagi un alto el foc, la guerra entre jueus i palestins continuarà. Als actuals lideratges a una banda i l’altra del conflicte els serveix seguir com fins ara. A la comunitat internacional, amb aquests interlocutors, no els compensa invertir esforços per a un acord impossible. Així, el podrimener pot quedar al marge durant uns anys, però no tardarà la confrontació i tornarem a reescriure el mateix que venim fent des de fa mes d’una dècada. És curiós que, cada vegada que veiem sang en aquesta regió, el món se sobresalti i en canvi, ara que arrenca un nou alto el foc, deixem que l’Orient Mitjà torni a la resignació, com si la sort d’aquest racó del món on la gent, d’una banda i l’altra, també vol viure en pau, estigués condemnada a una guerra permanent, durant tantes generacions com siguem capaços de veure.

 

¿Què es pot fer? Per començar deixar de validar el passat. Si alguna certesa ha deixat tot aquest temps és que la història aportarà molt poc a un acord futur. Avui, tan absurd és argumentar que l’Estat jueu mai es va haver de crear, com pensar que els palestins puguin continuar de genolls. Amb postures igual de radicals als dos costats estem lluny d’un procés de pau. La premissa per iniciar una cosa així no consisteix a esbombar una llista de reclamacions històriques o qualificar el contrari com a terrorista, sinó saber que les dues parts estan disposades a acceptar compromisos i renúncies. I, per això, cal fixar límits. Aquesta potser és la responsabilitat dels actors internacionals, donada les incapacitat dels responsables polítics directes, d’un i altre costat.

Notícies relacionades

Amb l’agenda global centrada en la pandèmia, el canvi climàtic o la confrontació entre els EUA i la Xina, el risc que el conflicte a l’Orient Mitjà passi a l’agenda de causes perdudes és enorme. O es treballa un acord o seguirà el podrimener. Però mentre a una banda i l’altra costat creuen que han guanyat, si això segueix així, tothom perd.