Un viatge a l’infern

1
Es llegeix en minuts
Un viatge a l’infern

No és un viatge més. A falta d’altres líders mundials que obrin camins mes allà de la realitat dels seus països, el papa Francesc s’ha aventurat cap al lloc més hostil. Des de fa dues dècades, l’Iraq, l’epicentre de totes les batalles, és la bretxa més profunda del suposat xoc de civilitzacions que impregna d’odi mig món. Una visita als inferns quan la pandèmia encara restringeix els viatges i les ferides entre fanatismes religiosos lluny de tancar segueixen supurant en forma d’extremismes i violència.

Francesc ha volgut fer escala en el punt més calent del planeta, per recordar, en temps de polarització, que les religions no haurien de convertir la convivència humana en un infern i que l’hostilitat l’extremisme i la violència no formen part de cap d’aquestes. 

Vist des d’aquí el missatge apel·la a la lluita contra el terrorisme extremista i l’islam més radical, a les atrocitats i l’assetjament de l’acarnissament amb els cristians a Mesopotàmia que ha portat a la fugida de més d’un milió d’ells cap al Kurdistan, alguns fins i tot cap a Europa. 

Notícies relacionades

La repressió cap aquesta comunitat ha sigut ferotge, en gran manera als llocs on les milícies de l’Estat Islàmic van aconseguir governar. Musulmans contra cristians, violència contra els homes i esclavitud de les dones, però també musulmans contra musulmans anteposant una idea arcaica de la religió per sotmetre tota la població al jou dels radicals. 

Un viatge en dos sentits

El papa Francesc ha llançat una crítica apassionada contra l’extremisme, on les religions no siguin camp de batalla sinó de trobada. Un viatge en dos sentits. En l’anada, en la seva visita als paisatges de l’antic testament, per recolzar els 250.000 cristians que encara resisteixen, apel·lant els qui sotmeten aquesta minoria que viu des de temps bíblics a la regió. En la seva tornada, el Papa hauria d’apel·lar també a acabar a Occident amb aquest altre infern extremista on la islamofòbia criminalitza la immigració.