El futur del sector

Tres claus per a la recuperació del turisme internacional

Espanya apareix com el destí turístic amb expectatives de retorn més ràpid del visitant europeu

3
Es llegeix en minuts
Tres claus per a la recuperació del turisme internacional

Recentment hem celebrat la primera edició digital de les Jornades Professionals de Turespaña. Els més de quatre mil participants inscrits són mostra de l’enorme interès del sector turístic per preparar la imprescindible recuperació del turisme internacional. Durant tres dies, els 33 consellers de les oficines espanyoles de turisme a l’exterior han analitzat la situació dels nostres principals mercats emissors a Europa, Àsia, Amèrica del Nord i del Sud. El resultat és una radiografia que ens ha permès dibuixar un diagnòstic fidel de la demanda turística internacional. 

Les conclusions d’aquestes jornades assenyalen l’excepcional de la situació, amb una indústria pràcticament paralitzada per la pandèmia arreu del món, però també han reflectit clares oportunitats per a la recuperació. Ressalt en aquestes línies els tres factors que s’han destacat com a més rellevants per aconseguir una revitalització el més ràpida possible de l’activitat turística i, per tant, de les empreses i de l’ocupació al sector. 

Vacunes

En primer i, sens dubte, més destacat lloc, la immunització massiva. El desenvolupament de diferents vacunes eficaces contra la Covid-19 ha permès posar en marxa plans de vacunació per a milions de persones a Espanya i en la majoria de grans mercats turístics. En aquest esforç titànic del sector sanitari, no sense dificultats i alts i baixos, i en la seva rapidesa rau la millor oportunitat de recuperació gradual de la mobilitat internacional i, per tant, del turisme. Els països de la Unió Europea i el Regne unit preveuen que aquest estiu estigui immunitzada al voltant del 70% de la població el que, segons diversos estudis, servirà per arribar a una immunitat de grup o, almenys, nivells baixos de transmissió del coronavirus.

Preferències del viatger

La fortalesa d’Espanya com a destinació turística és un altre dels factors destacats. Diferents informes –com l’estudi de sentiment del consumidor de l’European Travel Commission–mostren que els europeus, que representen més del 70% dels nostres visitants, trien Espanya com la destinació més desitjada per viatjar quan acabi la pandèmia. Aquest anhel de visitar el nostre país apareix, igualment, destacat als primers llocs entre viatgers de mercats de llarg radi en el recent estudi realitzat per Turespaña i el Reial Institut Elcano després de consultar més de 17.000 viatgers a 25 països. Això permet que les projeccions sobre la recuperació turística assenyalin Espanya com el gran destí de més ràpida recuperació a Europa. Després de la pandèmia hem d’utilitzar aquesta fortalesa, més que mai, per mantenir el lideratge i ampliar els llocs de destí dels nostres visitants, aprofitant un nou interès per espais més amplis i naturals.

Recobrar la confiança

Notícies relacionades

Finalment, la recuperació del turisme passa per la recuperació de la confiança dels viatgers. Després d’un any de pandèmia i les seves terribles conseqüències, unides a restriccions a la mobilitat, confinaments i quarantenes, limitació de l’oferta en destí, cancel·lacions de viatges i mesures de prevenció de contagis, els ciutadans necessiten recuperar la convicció que viatjar és segur. Hem de publicitar les extraordinàries mesures i protocols que la cadena de valor turística ha implementat per prevenir els contagis o atendre els viatgers en cas de malaltia. Aquest ha de ser un esforç conjunt, de país, que permeti comunicar de manera inequívoca a milions de ciutadans no només que viatjar és segur, sinó que viatjar a Espanya és l’opció més segura. La campanya ‘Travel safe, travel again’, que hem llançat des de Turespaña, està precisament destinada a recuperar la confiança a l’hora de viatjar. Convidem a sumar-s’hi tant les administracions públiques com grans, mitjanes i petites empreses turístiques perquè aquest missatge arribi fins a l’últim racó del planeta.

En definitiva, la vacunació massiva, la nostra fortalesa com a destinació i els enormes esforços que estem fent des de tots els àmbits per garantir la seguretat dels viatgers faran que Espanya continuï sent el lloc que milions de turistes estrangers trien cada any per disfrutar d’unes vacances inoblidables.