Àgora electoral

Apostar per les infermeres

A Catalunya fan falta 18.000 professionals més

3
Es llegeix en minuts

Les infermeres considerem que la convocatòria d’eleccions en plena tercera onada de la pandèmia per la Covid-19 suposa una situació de risc per a la salut de la ciutadania, però les circumstàncies ens obliguen, i per tant, el pròxim diumenge 14 de febrer totes estem cridades a anar a votar.

La realitat és que el nostre sistema de salut ja partia d’una situació molt deficitària i l’actual pandèmia ens ha portat a una situació crítica. Les infermeres de l’atenció primària de salut som un puntal bàsic del sistema de salut català. Estem formades en competències clíniques per a l’atenció en l’àmbit familiar i en la comunitat. Som professionals clau en la promoció de la salut, prevenció de malalties i l’educació per a una vida saludable de les persones, famílies i comunitats.

Per això, és urgent que les principals formacions polítiques que aspiren a governar Catalunya en el període 2021-2025 es comprometin a prendre mesures en l’àmbit sanitari que ja no poden esperar més.

A Catalunya falten unes 18.000 infermeres, i en l’atenció primària de salut hauríem de ser el doble de les infermeres de familiar i comunitària que som. Això malgrat ser una de les professions clau dins del sistema sanitari català, i representar el 30% dels professionals dels centres d’atenció primària. Aquest dèficit s’ha vist agreujat durant la pandèmia, i es veurà també en el post-Covid-19, quan serà necessari un control i seguiment més exhaustiu de l’estat de salut de la ciutadania per les possibles seqüeles físiques, psicològiques i socials que es derivaran d’això. S’han de repensar les dotacions de professionals en funció de les característiques de la població assignada, condicions territorials, i residències, centres tutelats i educatius a càrrec. No hem d’oblidar que vivim en una societat cada vegada més envellida, amb increment de les persones que pateixen malalties cròniques, i amb una creixent necessitat de programes orientats a l’autocura i l’autonomia a la presa de decisions en termes de salut. Un àmbit d’actuació on les infermeres de família i comunitària som clau, i les ràtios actuals no s’ajusten a les necessitats reals i futures.

Hi ha un malestar generalitzat de les infermeres cap als òrgans de govern per obviar la nostra participació en la presa de decisions que afecten les intervencions que fem diàriament i on la nostra opinió és essencial per al nostre coneixement i experiència en matèria de salut comunitària.

S’han de situar les infermeres d’atenció primària de salut en llocs clau de planificació i gestió, en tots els àmbits de la sanitat catalana. Tenim les competències que avalen la capacitat per fer-ho. Sabem treballar en equip, ens exigim sempre estar al dia dels nous coneixements en salut, i en abordatges menys medicalitzats de l’atenció.

Sol·licitem que es convoquin places específiques d’infermeres familiars i comunitàries amb reconeixement de l’especialització, impulsant i fent efectiva la mesura amb les complicitats que siguin necessàries. Fa 10 anys que ens trobem sense la voluntat política de categoritzar els llocs específics de les especialitats infermeres.

S’han d’estabilitzar llocs de treball i evitar contractes precaris, que es tradueixen en baixa motivació i que, s’ha demostrat, pot ser un risc per a la persona atesa.

Des de fa 20 anys, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) demanem que es reconegui el lideratge i experiència de les infermeres familiars i comunitàries i la creació dels llocs de treball específics als centres d’atenció primària de salut. S’ha de fer saber a la població que totes les persones tenen assignada una infermera al seu centre de salut.

Notícies relacionades

Entenem que es necessita voluntat política que aporti solucions a curt, mitjà i llarg termini per ordenar la situació actual i que generi un acord que eviti les inequitats de les condicions laborals i els accessos als llocs de treball específics, que tinguin en compte el perfil competencial i que es materialitzi la creació de la categoria professional.

Totes aquestes mesures que sol·licitem no tenen cap altre motiu que ser altaveu del que necessita un sistema de salut robust i punter adaptat a les necessitats canviants de les persones ateses; són condicions indispensables per donar un millor servei a la ciutadania.