L’ombra de Trump

Parar l’‘impeachment’

El pròxim episodi comença aquest dilluns quan el Senat comuniqui a Trump que té dues setmanes per preparar la seva defensa contra les acusacions d’incitar a la insurrecció

1
Es llegeix en minuts
Parar l’‘impeachment’

Trump se n’ha anat, però continua empipant. El pròxim episodi comença aquest dilluns, tot just una setmana després de deixar la Casa Blanca, quan el Senat li comuniqui que té dues setmanes per preparar la seva defensa contra les acusacions d’incitar a la insurrecció. ¿Té sentit l’‘impeachment’ amb Donald Trump fora de la Casa Blanca? La qüestió no és banal, el judici és polític i només serveix per a dues coses: apartar-lo del poder o inhabilitar-lo. La primera qüestió s’ha resolt a les urnes, el judici en el Senat per tant només serviria per impedir que torni a presentar-se. Però, ¿a quin preu?

Notícies relacionades

Joe Biden ha guanyat, els demòcrates tenen majoria al Congrés i, –més important fins i tot-, al Senat, que és on viuran o moriran les propostes més difícils del president. Però és un poder fràgil. En el Senat, que és on se’l jutjarà, la cambra està dividida a meitats i només el vot de la vicepresidenta, Kamala Harris, trenca l’empat. Seria molt important poder inhabilitar Donald Trump, però per a això fa falta que almenys un terç dels senadors republicans es decanti per processar-lo i això no sembla que hagi de succeir. La pregunta és, ¿si els republicans no estan disposats a votar per apartar Trump de la cursa electoral, per què ha de continuar insistint la nova majoria demòcrata?

Biden té una agenda i dos anys per davant abans que les urnes puguin canviar aquestes majories. De moment els seus nomenaments han superat folgadament la barrera del Senat, però és important passar el paquet d’ajuts de gairebé 2 bilions de dòlars, per pal·liar les conseqüències de la Covid i no convertir la tribuna del Senat en la nova finestra des d’on Trump airegi de nou les seves fantasies. Si va incitar a la violència, que ho decideixi la justícia, on segur ha de respondre. La majoria demòcrata, mentrestant, faria bé a intentar utilitzar el Senat per reconciliar la meitat del país que els mira amb recel, en comptes de prolongar l’ombra d’un home delirant.  

Temes:

Donald Trump