Àgora

La UB no necessita ser repensada, més aviat respectada

Quan la universitat perd la seva autonomia i es posa en mans alienes que tenen altres interessos no universitaris, està venent la seva ànima per un plat de llenties.

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp19684292 barcelona 05 07 2012 distritos  fotografia historica de pla 190408180305

zentauroepp19684292 barcelona 05 07 2012 distritos fotografia historica de pla 190408180305

La Universitat de Barcelona decidirà en les pròximes hores qui serà el seu nou rector i equip rectoral. Durant tota la campanya hem pogut presentar el nostre programa a tots els col·lectius de la nostra universitat, un programa que és organitzat entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, que contempla tot el que hem fet durant els últims quatre anys, i per descomptat, el que volem fer d’ara endavant si la comunitat universitària ens recolza. És un programa realista i optimista, ple d’accions concretes que volem realitzar.

Dit això, m’agradaria destacar cinc punts essencials que defensem per al futur de la nostra universitat. Els tenim massa clars, no hem de repensar, més aviat respectar. El primer és el de l’autonomia universitària. Les universitats són, per se, institucions autònomes, és així com poden aconseguir els seus propòsits i, per cert, com millor poden servir la societat. Quan la universitat perd la seva autonomia i es posa en mans alienes que tenen altres interessos no universitaris, està venent la seva ànima per un plat de llenties. El segon aspecte és l’aposta ferma per les i els estudiants. Ho hem demostrat durant quatre anys, especialment durant la pandèmia que estem patint, amb més beques, ordinadors portàtils, connectivitat a internet i altres accions. Sempre hem apostat perquè cap estudiant es quedi enrere, ara més que mai. I sobretot, som uns defensors convençuts de la formació universitària presencial. Tornarem als nostres campus tan aviat com les autoritats sanitàries ens ho permetin, demà mateix si fos possible.

Notícies relacionades

El tercer aspecte és el de la igualtat entre dones i homes. Hem lluitat per aquest tema que tant ens preocupa i ho continuarem fent sense parar. Hem aprovat el Tercer Pla d’Igualtat de la nostra universitat i el farem efectiu perquè la lluita per la igualtat sigui una realitat una vegada per sempre. El quart aspecte és el de la modernització. Hem posat en marxa un munt d’accions que han modernitzat la nostra universitat, n’hi ha prou amb pensar com estàvem fa quatre anys i com estem ara. I ho continuarem fent, tenim molts projectes iniciats i sobre la taula perquè la modernització de la UB no descansi mai. I l’últim aspecte: la internacionalització. Tenim la mirada posada a Europa i al món en general. Hem fet nostre el missatge que ens va deixar el rector Bricall i apostem per ell. El futur de la UB és al context internacional, entre les millors universitats del món des del punt de vista de la docència, la investigació i la transferència del coneixement.

Ara no ens podem parar a repensar evidències que, si alguna cosa necessiten, és ser respectades, i a més, som un equip que repensem així que treballem, que quan caminem no deixem de pensar en una millor Universitat de Barcelona.