L’apunt

El millor dels escenaris possibles

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp14766660 industrias titan201019125837

zentauroepp14766660 industrias titan201019125837

Aquest dimarts, el ministre José Luis Escrivá ens sorprenia amb les seves estimacions sobre l’evolució del PIB en el quart trimestre, situant-lo en un creixement del 2,4%, cosa que faria que l’economia espanyola caigués en poc més d’un 10% aquest fatídic 2020. Així, venia a trencar amb la percepció generalitzada que, en els últims mesos de l’any, el PIB recauria com a conseqüència de les noves restriccions derivades del rebrot de la Covid-19. A l’espera de les dades definitives, que no s’allunyaran de la previsió del ministre, podem ja valorar una contracció del PIB que mostra una fortalesa de la nostra economia superior a la prevista. 

La caiguda s’ha d’emmarcar en les circumstàncies per les quals hem transitat durant aquest any, en el qual el turisme, que representa directament un 13% de la nostra riquesa, gairebé ha desaparegut, així com tota activitat sustentada en la mobilitat de les persones. Si a més hi afegim les conseqüències de la parada productiva de la primavera passada, resulta que aquesta caiguda d’un 10% ens situa al millor dels escenaris possibles.

Notícies relacionades

No és arriscat concloure que això ha resultat possible perquè disposem d’un aparell productiu millor del que tendim a pensar i, afortunadament, ha emergit una sensatesa perduda en la relació entre patronals i sindicats. Al seu torn, si bé amb comptagotes i amb retard, els poders públics han entès la necessitat de recolzar l’empresa. I encara més ho hauran de fer, en els pròxims mesos, a prop dels sectors més castigats per la crisi.

Així, hauríem d’iniciar la reconstrucció de les destrosses del coronavirus amb una confiança més gran en les nostres possibilitats. I també amb una clara consciència que el malestar social, malgrat no haver explotat com es temia, segueix arrelat entre els que més han patit les conseqüències de la pandèmia i que, majoritàriament, ja tenien una dècada de serioses dificultats. En qualsevol cas, confiem que les previsions del ministre s’acabin per complir.

Temes:

Coronavirus PIB