El rancor

Reflexions des de Cabárceno

1
Es llegeix en minuts
hipopotamo-carbaceno

hipopotamo-carbaceno

Submergir-se en la natura quan fa temps que no ho fas resulta un exercici tan guaridor que s’hauria de vendre a les farmàcies. Com les mascaretes. Perquè aquestes eviten la propagació de la Covid, però això altre foragitavirus–tot i que sigui per unes hores–que contaminen el nostre medi ambient social i política nivells insuportables. L’altre dia vaig tenir la immensa fortuna d’obrir ‘La Ventana’ aCabárceno, a Cantàbria,el parc de natura més gran d’Europa on animals de més de cent espècies –algunes en perill d’extinció– disfruten d’una plàcida existència en semillibertat que en permet la reproducció i investigació científica.

Notícies relacionades

Veure’s envoltats –dins del cotxe, és clar– per desenes d’ossos, col·locar-se a mig metre d’un bisó, albirar guepards o inspeccionar el lloc on dormen els elefants africans, et reconcilia amb moltes coses. «Aquí han nascut més elefants que a Botswana –va deixar anar enmig del programaMiguel Angel Revilla–… perquè allà es van carregar el mascle». L’al·lusió a la famosa cacera de l’emèrit va provocar, com és obvi, la rialla general. El president càntabre, que presumeix –i amb raó– del seu bon olfacte polític, venia de reunir-se amb Pedro Sánchez. «Està com una moto –em va dir–, crec que hi ha Sánchez per a anys». I és curiós:Cabárceno va ser una idea visionària del seu antecessor Juan Hormaechea,un polític condemnat a sis anys de presó –va morir la setmana passada– per denúncies del mateix Revilla, tot i que després va ser ell mateix qui va sol·licitar que l’indultessin. «Puc tenir molts defectes –va admetre–, però dins meu no hi cap el rancor». Vaig pensar per al meu interior que al pas que anem, potser algun dia els polítics, militars, periodistes... –aquí hi cap de tot– que no utilitzin el rancor, acabaran confinats també en un lloc com Cabárceno. Perquè no s’extingeixin. De moment manen els versos de Nacho Vegas, que també van sonar allà: 

«Siempre hay dos bandos, / dime si estás en el que estoy yo. / Y ahora tienes que elegir. / No digas eso de que entre el negro y el blanco / hay más de un gris./ Siempre hay dos bandos, / uno el vencido y otro el vencedor».

Temes:

Cantàbria