Barcelones

La Prosperitat, feta a si mateixa

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55952181 opi201122173725

zentauroepp55952181 opi201122173725

La Prospe està acostumada al ‘do it yourself’. A un barri on s’espera molt i es desespera un altre tant, els veïns (pocs, la Covid mana) han col·locat una placa commemorativa feta per ells mateixos per senyalitzar el primer refugi de la guerra civil que s’ha pogut documentar al barri, al carrer Florida. «Es recorda així que aquí hi havia el refugi 758 de Barcelona, però també que hi ha una reivindicació pendent», diu Joan Catafal, membre de l’Associació de Veïns des del 72.

Després de topar amb diversos murs –no es pot visitar pel seu estat i no és visible a peu de carrer perquè s’ha col·locat una llosa que només una grua podria aixecar–, la reivindicació és ja de mínims. Volen la placa oficial que els va prometre el districte, que expliqui que el 1936 els veïns van excavar i van autofinançar un refugi per salvar-se dels bombardejos que assetjaven la ciutat. Com encara no ha arribat el reconeixement, ells han anat fent.

El refugi es va descobrir durant unes obres de reurbanització el 2018, amb la «coincidència meravellosa», comenta Joan, que l’arqueòleg que les va dirigir era un veí. Jordi Ardiaca mai havia pogut treballar a La Prospe, que té pocs elements patrimonials. Però el refugi és un d’ells. I no un qualsevol.

Notícies relacionades

A la galeria es van trobar objectes quotidians –que ara restaura el Servei d’Arqueologia de Barcelona–, entre els quals hi havia llaunes de menjar ben conservades. Sota algunes d’elles, una peculiaritat: equipament militar, una mica insòlit als refugis de Barcelona. Beines de fusell, insígnies de l’Exèrcit Popular de Catalunya i, fins i tot, un casc militar de procedència italiana que utilitzava el bàndol nacional i que ningú sap ben bé què feia allà.

Els veïns estan desitjant cuidar i donar a conèixer el seu trosset d’història. Perquè, de La Prosperitat obrera dels 60 i 70, se’n sap molt, però d’aquesta terra de cultiu habitada per 6.000 persones quan va esclatar la guerra, hi ha poca informació. El refugi és una pista que revela que llavors el barri va saber gestionar-se per protegir-se.

Temes:

Barcelones