LLIBERTAT CONDICIONAL

Biden i Trump: estereotip i prejudici

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp55748922 u s  president donald trump speaks about early results from 201105131622

zentauroepp55748922 u s president donald trump speaks about early results from 201105131622 / CARLOS BARRIA

No pot ser que un llatí, un negre, una lesbiana...  ¡un trans! voti Donald  Trump. ¡És que no ho entenc!, em deies. I llavors jo recordava quan vaig anar a estudiar a França, quan jo era encara prima i no existien els telèfons mòbils, i com, quan els deia als francesos que era espanyola, em deien: «Oue, oue, spagnole, flamenco, toros, paella, Lloret de Mar». Com em reduïen a cinc paraules, com ignoraven que a Espanya també hi havia gallecs, gent de Conca, bascos, bacallà al pil pil, escalibada, sardana, muñeira, un exèrcit terrorista en actiu i, fins i tot, dones rosses.

¿Com t’explicaria que als jutjats de districte nord-americans hi ha 199 jutges negres republicans? ¿Que els rapers negres Kayne West, 50 cents o Lil Wayne són republicans? ¿Que la teva adorada Cardi B. que tu veus com una rapera negra, en realitat és filla de dominicana, que parla espanyol i que aquí la conceptuaries com a llatina? ¿Com t’ho he d’explicar si fins fa dos dies no entenies que als Estats Units ser republicà significa ser de dretes, just al contrari que aquí?

Deixa’m parlar-te d’Abraham Enríquez, president de Bienvenido, una plataforma mexicana de recolzament a Trump a l’estat de Texas. Catòlic, antiavortista, creu «en els valors tradicionals de la família i la feina ben feta». Creu a més que «des de Mèxic només arriba droga i violència», que per això els seus pares van haver de fugir d’allà. I per això ell està a favor de tallar la immigració.

Abraham Enríquez, 
d’origen mexicà, 
lidera una 
plataforma de 
recolzament a Trump»

Deixa’m parlar-te de Sarah Ditum (columnista de ‘The Post’ feminista i lesbiana) o Arwa Mahdawi (palestina i lesbiana) que han sigut tremendament crítiques amb Alexandria Ocasio Cortez. I ho són des que Alexandria no va protestar quan Emilia Decaudin (un home que s’autoidentifica com a dona, però que mai s’ha hormonat ni operat) va entrar en la llista reservada a dones regidores del districte de Queens a Nova York. Llista que els demòcrates havien creat precisament perquè les dones no aconseguien accedir a aquests llocs.

Deixa’m dir-te que en una enquesta del Pew Research Center (un dels think tanks més importants dels EUA), el 42% de les dones que es van identificar com a feministes eren republicanes. Que la nòvia de la meva millor amiga als EUA (que va sortir de l’armari als anys 80) ho és.  O que dones transsexuals famoses com Caitlyn Jenner (la transsexual més famosa del món) admeten haver votat Trump.

I també ho fa Blaire White, una ‘youtuber’ transsexual que té 700.000 seguidors. Blaire necessita un certificat mèdic que reconegui que pateix disfòria de gènere perquè l’assegurança mèdica cobreixi el cost de les hormones que necessita per sobreviure –que no són precisament barates als EUA– així com la seva reassignació. El fet que els demòcrates neguin, en general, l’existència d’aquesta condició i Emilia Decaudin digués en un tuit «truscum» a les transsexuals operades com Blaire (la parauleta és tan insultant que millor no te la tradueixo) la va portar al bàndol conservador.

Notícies relacionades

Deixa’m dir-te que entre el blanc i el negre existeixen infinits matisos de gris. Que l’estereotip és la mare del prejudici, i l’avi de la discriminació. Que jutjar a partir de l’estereotip de vegades és inevitable, i fins i tot benintencionat. Però que ja ens va dir Baudelaire que l’infern està pavimentat de bones intencions.