Des de l'Hospitalet

Una ciutat multicolor i canviant

1
Es llegeix en minuts
archivo-gran-via

archivo-gran-via

No és fàcil escriure sobre la teva ciutat o el teu barri. Solem cometre dos errors antònims: o som víctimes d’una visió idíl·lica o li veiem tots els defectes i mancances.

Escric des de L’Hospitalet de Llobregat, més concretament des de L’Hospitalet Centre. El primer que cal aclarir és que L’Hospitalet no és del Llobregat, malgrat el riu voreja la ciutat, sinó que pertanyem a la ‘no-comarca’ que es diu el Barcelonès. L’Hospitalet Centre tampoc està al centre de la ciutat, sinó a l’extrem oest, enganxat a Cornellà.

L'Hospitalet és i ha sigut sempre un exemple del que va escriure Salvador Espriu: «Diversos són els homes i diverses les parles i han convingut molts noms a un sol amor». Avui la ciutat és multicolor i ha guanyat en riquesa i accents lingüístics. M’agrada recordar-ho en un temps a on sembla que l’essencial és el valor que cal de preservar. Clar, el tema és definir ‘essencial’. M’agrada lo plural, la barreja. Ho trobo molt més ric. Pocs ho han escrit millor que Joan Manuel Serrat en una bellíssima cançó, ‘Por las paredes (mil años hace)’.

L’Hospitalet ha tingut la sort de tenir governs d’esquerres. Alcaldes i alcaldesses socialistes que han posat la cohesió social com a guia de la seva actuació política. Avui es viu millor a l'Hospitalet, i això no vol dir que no hi ha coses que es podien haver fet millor.

Notícies relacionades

L’Hospitalet fa molt de temps que s’ha preocupat per tenir una oferta cultural innovadora, de qualitat i diferenciada de Barcelona, tant en l’àmbit de les festes populars i tradicionals, construint un veritable gresol cultural entre el que és autòcton i el que té uns orígens en altres terres d’Espanya, i ara del món, com en els teatres o la música i altres branques de la cultura.

L'Hospitalet té molt de futur. Canvia contínuament i així cal que continui sent. Té una gran oportunitat: el soterrament de les vies que tindrà un efecte terapèutic sobre la ciutat i les persones que l’habitem així com l’enfonsament de la part de la gran via (la B-18) que tindrà el mateix efecte. Aviat podrem anar d’un cantó a l’altre de la nostra ciutat sense barreres que ens ho impedeixin.