El nou curs

Graduar-nos en incertesa

Tanta excepcionalitat ha fet apreciar als meus tres adolescents l'ordinari. En aquest sentit la pandèmia ha dictat una lliçó monumental, que no oblidaran

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53765837 escuela200813120553

zentauroepp53765837 escuela200813120553 / FERRAN NADEU

A casa meva es produeix un silenci absolut cada vegada que a les notícies es parla de la tornada al col·le. Els meus tres adolescents, en diferents etapes de la seva educació, arrufen el nas. I jo amb ells. Tots escoltem atentament, a veure si entenem què caldrà fer quan, d’aquí uns dies, torni a començar el curs. Amb mascareta, en grups reduïts, presencial, semipresencial, des de casa, amb entrades i sortides esglaonades, amb més professors, menys alumnes, menys assignatures, proves obligatòries o protocols de seguretat que poden enviar-los a tots a casa en qualsevol moment. Les normes canvien a cada moment, el mateix que canvia la situació, i els meus tres adolescents rebufen, impotents. Mai havien valorat tant la normalitat d’altres cursos. Els horaris que tant odiaven, les llargues classes ineludibles, els trimestres sense fi. Tanta excepcionalitat els ha fet apreciar el que era ordinari. En aquest sentit la pandèmia ha dictat una lliçó monumental, que no oblidaran. 

Notícies relacionades

Ara ens queda un gran repte pendent: la incertesa. Això és més difícil. No la podem afrontar. Preferim les males notícies al dubte. Suportem bé no fer plans durant un temps, fins i tot acabar amb els plans, però ens sembla horrible no saber què farem les pròximes vacances o com serà aquest Nadal. Intento que els meus fills es tranquil·litzin, però és difícil perquè jo mateixa no estic gens tranquil·la. ¿El petit podrà anar al tan anhelat viatge de final de cicle? ¿En quines situacions estarem quan arribi la selectivitat de la mitjana? Comparteixo la seva impotència al pensar que potser hauran de renunciar a molt. Els prometo compensacions futures i familiars però, és clar, no és el mateix. El món, el nostre món, s’ha reduït de sobte a un: nosaltres contra el que no sabem.

De manera que així estan les coses: si el curs anterior ens vam graduar en valoració del que era normal i corrent, en aquest pròxim ens doctorarem (tots: pares, alumnes, docents) en gestió de la incertesa. Molta sort a tothom.

Temes:

Nens Coronavirus