Des de Nou Barris

El «tot anirà bé»

1
Es llegeix en minuts
calle-nou-barris

calle-nou-barris

El «tot anirà bé», aquest pesat lema televisiu de bona voluntat, em genera preguntes –¿per a qui, on, quan?– després de veure unes meravelloses cases, en contrast amb els pisos de la perifèria on nens i nenes castigats sense escola intentaven disfrutar d’una vida normativitzada, que no serveix per a qui ja normalment ha quedat fora del sistema. «Si no hi vaig, no cobro» o «m’han dit que no hi vagi» han sigut converses de dones al metro de Virrei, com si estiguéssim en plena revolució industrial

Un estiu a Nou Barris, on la pandèmia ha deixat buit el solar de la cultura. Ni festes majors ni propostes culturals de construcció popular, que són en l’ADN dels barris. Amb la cultura estigmatitzada han aflorat les altres kellys, actors, actrius, tècnics de so i de llum que si no actuen no cobren: «M’han caigut 20 bolos», m’explica Javi Casado, ballarí vinculat a l’Ateneu Popular 9barris.

Notícies relacionades

El descans d’un passeig em fa asseure’m en un banc del si no fos del passeig de Verdum. La Culpa, la Santíssima Culpa, omple les converses amb el mateix to que els programes televisius, que no paren de buscar «el focus» entre joves, carrers o places de les perifèries, sense cap mena de filtre. «Els joves ens deien que tenen molta ràbia, no entenen per què han estat tant temps tancats a casa». Són paraules de l’Oliver, educador de la Prosperitat que s’ha hagut d’arremangar a la plaça d’Àngel Pestaña.

Però si ampliéssim «els focus» veuríem una sanitat i una protecció social desmantellades durant anys pel Govern dels Millors, en la línia d’un capitalisme desmesurat i sense escrúpols que a aquests joves els va tocar de ple amb l’estafa financera del 2008 i ara els marca impunement. Hi ha xarxa, ¡compte! les Xarxes de Suport Mutu per tot Nou Barris han sigut clau i s’han d’entendre com una política publicocomunitària essencial. Han de ser escoltades per fer una radiografia real del districte. A l’estiu, tota cuca viu. ¿A la tardor, Nou Barris, emprenyat, sdirà prou? Ja ho veurem.

Temes:

Coronavirus