Rèplica

Article de resposta a Josep Martí Blanch

1
Es llegeix en minuts
Aula vacía de un instituto de Tarragona, el 29 de mayo.

Aula vacía de un instituto de Tarragona, el 29 de mayo. / ACN / MAR ROVIRA

Josep Martí Blanch, en el seu article ‘Tancar les escoles’, criticava que USTEC·STEs hagi portat el pla d’obertura de centres al TSJC. Aquesta decisió ha sigut l’últim recurs dels que tenim per impedir un pla que no havia escoltat ni el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Educació.

Ens compara, el senyor Martí, amb el personal sanitari sense entendre la diferència de motivació entre uns i d’altres: no és el mateix anar a treballar per salvar vides que anar a treballar per posar vides en perill. També ens diu que si tornem a sortir als balcons a aplaudir, no serà a USTEC·STEs. No necessitem aplaudiments, igual que ja han manifestat els nostres companys del CATAC-CTS. El que necessitem l’educació i la sanitat són recursos.

Parlar de recursos és parlar de contractació de professorat. L’última xifra del Govern parla de 9.000 docents. Amb aquesta xifra no podrem atendre presencialment l’alumnat si ha de ser amb ràtios de 15 alumnes, ràtio que sempre hem reivindicat des d’USTEC·STEs si realment volem parlar d’escola inclusiva.

El pressupost del Departament d’Educació és de 5.600 milions d’euros. Les nòmines necessàries per deixar les ràtios a la meitat costarien 4.000 milions d’euros. Tot això deixaria el pressupost entorn del 4% del PIB, lluny encara del 6% que exigeix la LEC, que perseguia entrar a la mitjana d’inversió dels països del nostre entorn. El que gastem actualment, en relació amb la nostra riquesa, és el mateix que gasten Laos o el Perú.

Es pregunta el senyor Martí si qualsevol pot ser docent. Doncs no, és necessari un grau o una llicenciatura. Segurament s’haurà de rebaixar, excepcionalment, el requisit del màster. El millor màster, no obstant, és la pràctica docent, i això només s’adquireix treballant.

Notícies relacionades

La proposta que fa, augmentar les hores lectives del professorat, ja està patentada. És la que va fer Irene Rigau durant les retallades del Govern en el qual el senyor Martí era secretari de Comunicació. 

*Portaveu nacional d’USTEC·STEs (IAC)