LA CLAU

El gran dilema fiscal treu el nas

Dimecres arrenca al Congrés un gran debat: qui i com paga l'estripada econòmica i social de la Covid. ¿Apujar o abaixar els impostos?. Una disjuntiva que tornarà a reagrupar l'esquerra parlamentària

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49959882 congreso191203095944

zentauroepp49959882 congreso191203095944 / JOSE LUIS ROCA

Havia d’arribar el moment de contestar a la segona gran pregunta de la pandèmia. Sobre la primera, «¿quan es podrà donar per guanyada la batalla a la Covid?», la resposta arribarà agafada de la mà d’una vacuna d’aquí a uns mesos. Esperem-ho. Toca confiar-hi. A la segona, «¿qui paga i com les conseqüències econòmiques i socials del virus letal?», cal plantar-hi cara ja.

Les arques públiques comencen a enviar senyals i queda molta tragèdia per evitar amb fons públics. Europa s’hi ha de pronunciar amb contudencia. Que es noti que és una alguna cosa més que un club d’autoritats. Les últimes propostes semblen anar per bon camí: ja hi ha una iniciativa sobre la taula perquè Espanya rebi 77.000 milions a fons perdut per combatre la crisi. Bé. Però aquí també cal moure fitxa i abordar un debat espinós: ¿cal apujar els impostos per garantir la recaptació?. ¿O cal abaixar-los per evitar els tancaments i la deslocalització?. Vagin prenent posicions, perquè el dilema arriba al Congrés dels Diputats la setmana que ve. I s’instal·larà als seus menjadors a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Notícies relacionades

La ‘taxa Google’, com es coneix al nou impost sobre determinats serveis digitals, se sotmetrà a un primer examen al Parlament dimecres. El debat irromp amb potència i té vocació de permanència. El PP, Vox i Ciutadans demanaran la devolució a l’Executiu del seu projecte de llei, per rebutjar frontalment aquesta figura fiscal. Traducció: El PSOE i Podem, que ho veuen imprescindible i encara més en uns moments d’escassetat de recursos, suaran la samarreta per obtenir suports i rebutjar les esmenes. Una oportunitat d’or, d’altra banda, per recuperar complicitats amb algun socis d’investidura...

Els populars, els taronges i els ultres també coincideixen a vetar l’impost a les transaccions financeres, la ‘taxa Tobin’, argumentant que portarà la deslocalització de capitals. L’esquerra insisteix: no hi ha alternativa. ¿N’hi ha?. Arrenca un debat crucial, el fiscal, per al futur d’una Espanya castigada pel virus.